Међународни позоришни фестивал “Лут фест” отворен у Источном Сарајеву: Чување традиције луткарства

Миланка Митрић/Срна
Међународни позоришни фестивал “Лут фест” отворен у Источном Сарајеву: Чување традиције луткарства

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Представа “Робот” шпанског луткара Давида Зуазоле, у режији Марека Ходачинског из Пољске, луткарски је спектакл чијим извођењем је отворен 22. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу “Лут фест” у Источном Сарајеву.

Овогодишња смотра одржава се под мотом “Нови изазови луткарству” и трајаће до петка.

- Нове тенденције у луткарској умјетности, нове околности изазване пандемијом, али и идеја да се пред луткарство постави изазов који ће одговорити новим технолошким достигнућима луткарства указују на то да је мото овогодишњег фестивала сублимација свих изазова пред којима ће се фестивал наћи ове године и обавеза да се очува традиција луткарског израза и луткарства - изјавила је продуцент “Лут феста” Александра Митрић Штифанић.

Селектор фестивала Витомир Митрић, како преноси “Срна”, најавио је да ће током фестивала бити одржане радионице и мастер клас. Као новитет ове године, најавио је посебан дио такмичарског програма, који ће бити емитован на “Јутјуб” каналу “Форум театра”.

Фестивал је званично отворила министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, која је истакла да ће на овогодишњем фестивалу бити одигране сјајне представе, а да посебан значај имају креативне радионице за дјецу, јер им доносе нова сазнања о позоришној умјетности и самом луткарству.

- Велики значај за културу Републике Српске свакако има Фестивал “Лут фест”, који 22 године у континуитету његује дјечије стваралаштво и свој програм посвећује најмлађима, што је један од стратешких циљева развоја културе у Републици Српској - казала је она.

На “Лут фесту” ове године учествују позоришта из Србије, Хрватске, Словеније, Бугарске, Естоније, Русије, Шпаније, Белгије и БиХ. Уживо ће бити одиграно 11 представа.

Комаде који ће бити одиграни у такмичарском програму оцјењиваће међународни жири: режисер Боњо Лунгов (Бугарска), глумица и креаторка лутака Зорана Милошаковић Тасић (Србија) и професор и музички педагог Младен Јанковић (Република Српска).

Према распореду играња, данас на програму од 10 часова је представа “Пепељуга” Позоришта Тулевски из Естоније, која ће бити одиграна у Културном центру у Источном Сарајеву. Комад “Краљ јелен” Државног луткарског позоришта “Сливен” из Бугарске биће одигран у 18 часова. Од 19 часова на “Јутјуб” каналу “Форум театра” биће емитована представа Огледалце” Луткарског позоришта “Небо” из Словеније. Истог дана у 13 часова у Културном центру Пале биће изведена представа “Псић боје неба” Босанског народног позоришта из Зенице.

Плакета

Савјет фестивала ове године додијелио је сараднику фестивала, позоришном теоретичару, историчару, сценаристи и педагогу Борису Голдовском из Русије плакету “Златна анима - Радослав Лазић”. Голдовски је директор позоришта “Обрасцов” из Москве, а признање му је додијељено за свеукупно стваралаштво на пољу развоја, афирмације и унапређења луткарства. Плакета је рад академског вајара Драгана Раденовића из Србије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана