Međunarodni pozorišni festival “Lut fest” otvoren u Istočnom Sarajevu: Čuvanje tradicije lutkarstva

Milanka Mitrić/Srna
Međunarodni pozorišni festival “Lut fest” otvoren u Istočnom Sarajevu: Čuvanje tradicije lutkarstva

ISTOČNO SARAJEVO – Predstava “Robot” španskog lutkara Davida Zuazole, u režiji Mareka Hodačinskog iz Poljske, lutkarski je spektakl čijim izvođenjem je otvoren 22. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” u Istočnom Sarajevu.

Ovogodišnja smotra održava se pod motom “Novi izazovi lutkarstvu” i trajaće do petka.

- Nove tendencije u lutkarskoj umjetnosti, nove okolnosti izazvane pandemijom, ali i ideja da se pred lutkarstvo postavi izazov koji će odgovoriti novim tehnološkim dostignućima lutkarstva ukazuju na to da je moto ovogodišnjeg festivala sublimacija svih izazova pred kojima će se festival naći ove godine i obaveza da se očuva tradicija lutkarskog izraza i lutkarstva - izjavila je producent “Lut festa” Aleksandra Mitrić Štifanić.

Selektor festivala Vitomir Mitrić, kako prenosi “Srna”, najavio je da će tokom festivala biti održane radionice i master klas. Kao novitet ove godine, najavio je poseban dio takmičarskog programa, koji će biti emitovan na “Jutjub” kanalu “Forum teatra”.

Festival je zvanično otvorila ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, koja je istakla da će na ovogodišnjem festivalu biti odigrane sjajne predstave, a da poseban značaj imaju kreativne radionice za djecu, jer im donose nova saznanja o pozorišnoj umjetnosti i samom lutkarstvu.

- Veliki značaj za kulturu Republike Srpske svakako ima Festival “Lut fest”, koji 22 godine u kontinuitetu njeguje dječije stvaralaštvo i svoj program posvećuje najmlađima, što je jedan od strateških ciljeva razvoja kulture u Republici Srpskoj - kazala je ona.

Na “Lut festu” ove godine učestvuju pozorišta iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Estonije, Rusije, Španije, Belgije i BiH. Uživo će biti odigrano 11 predstava.

Komade koji će biti odigrani u takmičarskom programu ocjenjivaće međunarodni žiri: režiser Bonjo Lungov (Bugarska), glumica i kreatorka lutaka Zorana Milošaković Tasić (Srbija) i profesor i muzički pedagog Mladen Janković (Republika Srpska).

Prema rasporedu igranja, danas na programu od 10 časova je predstava “Pepeljuga” Pozorišta Tulevski iz Estonije, koja će biti odigrana u Kulturnom centru u Istočnom Sarajevu. Komad “Kralj jelen” Državnog lutkarskog pozorišta “Sliven” iz Bugarske biće odigran u 18 časova. Od 19 časova na “Jutjub” kanalu “Forum teatra” biće emitovana predstava Ogledalce” Lutkarskog pozorišta “Nebo” iz Slovenije. Istog dana u 13 časova u Kulturnom centru Pale biće izvedena predstava “Psić boje neba” Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

Plaketa

Savjet festivala ove godine dodijelio je saradniku festivala, pozorišnom teoretičaru, istoričaru, scenaristi i pedagogu Borisu Goldovskom iz Rusije plaketu “Zlatna anima - Radoslav Lazić”. Goldovski je direktor pozorišta “Obrascov” iz Moskve, a priznanje mu je dodijeljeno za sveukupno stvaralaštvo na polju razvoja, afirmacije i unapređenja lutkarstva. Plaketa je rad akademskog vajara Dragana Radenovića iz Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana