Ме­ђу­на­род­ни фе­сти­вал по­зо­ри­шта за дје­цу у ДПРС: Ша­ре­не, ду­хо­ви­те и ма­гич­не при­че са по­у­ком

Миланка Митрић
Ме­ђу­на­род­ни фе­сти­вал по­зо­ри­шта за дје­цу у ДПРС: Ша­ре­не, ду­хо­ви­те и ма­гич­не при­че са по­у­ком

БА­ЊА­ЛУ­КА - Пред­ста­ве "Бај­ка о из­гу­бље­ном вре­ме­ну" По­зо­ри­шта лу­та­ка из Мо­ста­ра, "Ри­бар и злат­на ри­би­ца" Те­а­тра "Ала­дин" из Со­фи­је и "Чу­до­твор­но кре­си­во" Ма­лог по­зо­ри­шта "Ду­шко Ра­до­вић" из Бе­о­гра­да од­и­гра­не су у Дје­чи­јем по­зо­ри­шту Ре­пу­бли­ке Срп­ске у окви­ру 18. Ме­ђу­на­род­ног фе­сти­ва­ла по­зо­ри­шта за дје­цу.

- "Бај­ка о из­гу­бље­ном вре­ме­ну" је за­ни­мљи­ва, ду­хо­ви­та и на­да­све по­е­тич­на пред­ста­ва о дје­ча­ку Пе­тји Ми­хај­ло­ви­чу-Зу­бо­ву ко­ји се због сво­је по­себ­но­сти, сти­дљи­во­сти и спо­соб­но­сти да осје­ћа сви­јет и по­сто­ја­ње вре­ме­на ко­је му је на­ми­је­ње­но, пре­тво­рио у стар­ца. Тај не­вје­ро­ва­тан до­га­ђај до­го­дио се јед­ног про­љећ­ног по­по­дне­ва ка­да је вре­ме­ну ко­је по­сје­ду­је, до­зло­гр­ди­ло че­ка­ти да Пе­тја јед­ног не­дла­ка­вог леп­ти­ра по­да­ри дје­вој­чи­ци Ста­сји ко­ја во­ли чи­та­ти књи­ге. Због тог не­ми­лог до­га­ђа­ја ко­ји се дeшава јед­ном у три­ли­он го­ди­на Пе­тја се пре­тво­рио у стар­ца, као и Ста­сја. При­мо­ран да ју на­ђе у мно­штву дру­гих ста­ри­ца, ка­ко би вра­тио сво­је ври­је­ме, Пе­тја упо­зна­је се­бе кроз при­хва­та­ње сво­јих осје­ћа­ња - на­ве­де­но је у опи­су ове див­не пред­ста­ве, у ре­жи­ји Та­ма­ре Ку­чи­но­вић, ко­ја је оду­ше­ви­ла нај­мла­ђу по­зо­ри­шну пу­бли­ку у Ба­ња­лу­ци.

"Злат­ну ри­би­цу" ре­жи­рао је Ди­ми­тар Пе­тров-То­до­ров, а рад­ња ко­ма­да пра­ти стар­ца Рат­ка, ко­ји упе­ца злат­ну ри­би­цу. Ње­го­ва су­пру­га Зла­та по­же­ли бо­гат­ство и пре­фи­ње­ност, али јој на кра­ју оста­не са­мо по­ло­мље­но ко­ри­то.

- Ур­не­бе­сна, ша­ре­на и за­ни­мљи­ва бај­ка ко­ја учи и дје­цу и од­ра­сле пра­вим жи­вот­ним ври­јед­но­сти­ма - на­ве­де­но је о ко­ма­ду.

По­сљед­ња пред­ста­ва, од­и­гра­на ше­стог фе­сти­вал­ског да­на је "Чу­до­твор­но кре­си­во", у ре­жи­ји Го­ра­на Ба­лан­че­ви­ћа, ин­спи­ри­са­на при­чом "Кре­си­во" Хан­са Кри­сти­ја­на Ан­дер­се­на.

- Во­де­ћи се при­чом "Кре­си­во" ве­ли­ког Х. К. Ан­дер­се­на о си­ро­ма­шном, али ала­вом, ба­ха­том и раз­у­зда­ном вој­ни­ку, ко­ји се по по­врат­ку из ра­та, уз по­моћ ма­ги­је, бр­зо обо­га­ти и још бр­же за­вр­ши пред вје­ша­ли­ма, ауто­ри пред­ста­ве су ову крат­ку и по­ма­ло шту­ру бај­ку до­ма­шта­ли, рас­пи­са­ли, раз­и­гра­ли и по­ну­ди­ли у но­вом, иако и да­ље кла­сич­ном ру­ху. Као и у из­вор­ној при­чи, нoшен сна­гом вар­љи­ве мо­ћи ко­ја му је у ру­ка­ма, вој­ник од­лу­чи да осво­ји ср­це стро­го и ду­го чу­ва­не прин­це­зе, из­ла­жу­ћи се опа­сно­сти и на кра­ју ри­зи­ку­ју­ћи свој жи­вот. У овој вер­зи­ји бај­ке кре­си­во не­ма са­мо моћ да учи­ни не­мо­гу­ће, већ му је основ­на свр­ха да чи­ни до­бро и да ло­ше осо­би­не ју­на­ка пре­тво­ри у вр­ли­не - на­зна­че­но је о ко­ма­ду.

Фе­сти­вал ће би­ти за­тво­рен овог ви­кен­да (су­бо­та, у 19 ча­со­ва), а на­кон до­дје­ле на­гра­да пред­ви­ђе­но је да бу­де од­и­гра­на пред­ста­ва "Бранков урнебес" По­зо­ри­штан­ца "Пуж" из Бе­о­гра­да, ко­ја ће би­ти од­и­гра­на у још јед­ном тер­ми­ну од 17 ча­со­ва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана