Me­đu­na­rod­ni fe­sti­val po­zo­ri­šta za dje­cu u DPRS: Ša­re­ne, du­ho­vi­te i ma­gič­ne pri­če sa po­u­kom

Milanka Mitrić
Me­đu­na­rod­ni fe­sti­val po­zo­ri­šta za dje­cu u DPRS: Ša­re­ne, du­ho­vi­te i ma­gič­ne pri­če sa po­u­kom

BA­NjA­LU­KA - Pred­sta­ve "Baj­ka o iz­gu­blje­nom vre­me­nu" Po­zo­ri­šta lu­ta­ka iz Mo­sta­ra, "Ri­bar i zlat­na ri­bi­ca" Te­a­tra "Ala­din" iz So­fi­je i "Ču­do­tvor­no kre­si­vo" Ma­log po­zo­ri­šta "Du­ško Ra­do­vić" iz Be­o­gra­da od­i­gra­ne su u Dje­či­jem po­zo­ri­štu Re­pu­bli­ke Srp­ske u okvi­ru 18. Me­đu­na­rod­nog fe­sti­va­la po­zo­ri­šta za dje­cu.

- "Baj­ka o iz­gu­blje­nom vre­me­nu" je za­ni­mlji­va, du­ho­vi­ta i na­da­sve po­e­tič­na pred­sta­va o dje­ča­ku Pe­tji Mi­haj­lo­vi­ču-Zu­bo­vu ko­ji se zbog svo­je po­seb­no­sti, sti­dlji­vo­sti i spo­sob­no­sti da osje­ća svi­jet i po­sto­ja­nje vre­me­na ko­je mu je na­mi­je­nje­no, pre­tvo­rio u star­ca. Taj ne­vje­ro­va­tan do­ga­đaj do­go­dio se jed­nog pro­ljeć­nog po­po­dne­va ka­da je vre­me­nu ko­je po­sje­du­je, do­zlo­gr­di­lo če­ka­ti da Pe­tja jed­nog ne­dla­ka­vog lep­ti­ra po­da­ri dje­voj­či­ci Sta­sji ko­ja vo­li či­ta­ti knji­ge. Zbog tog ne­mi­log do­ga­đa­ja ko­ji se dešava jed­nom u tri­li­on go­di­na Pe­tja se pre­tvo­rio u star­ca, kao i Sta­sja. Pri­mo­ran da ju na­đe u mno­štvu dru­gih sta­ri­ca, ka­ko bi vra­tio svo­je vri­je­me, Pe­tja upo­zna­je se­be kroz pri­hva­ta­nje svo­jih osje­ća­nja - na­ve­de­no je u opi­su ove div­ne pred­sta­ve, u re­ži­ji Ta­ma­re Ku­či­no­vić, ko­ja je odu­še­vi­la naj­mla­đu po­zo­ri­šnu pu­bli­ku u Ba­nja­lu­ci.

"Zlat­nu ri­bi­cu" re­ži­rao je Di­mi­tar Pe­trov-To­do­rov, a rad­nja ko­ma­da pra­ti star­ca Rat­ka, ko­ji upe­ca zlat­nu ri­bi­cu. Nje­go­va su­pru­ga Zla­ta po­že­li bo­gat­stvo i pre­fi­nje­nost, ali joj na kra­ju osta­ne sa­mo po­lo­mlje­no ko­ri­to.

- Ur­ne­be­sna, ša­re­na i za­ni­mlji­va baj­ka ko­ja uči i dje­cu i od­ra­sle pra­vim ži­vot­nim vri­jed­no­sti­ma - na­ve­de­no je o ko­ma­du.

Po­sljed­nja pred­sta­va, od­i­gra­na še­stog fe­sti­val­skog da­na je "Ču­do­tvor­no kre­si­vo", u re­ži­ji Go­ra­na Ba­lan­če­vi­ća, in­spi­ri­sa­na pri­čom "Kre­si­vo" Han­sa Kri­sti­ja­na An­der­se­na.

- Vo­de­ći se pri­čom "Kre­si­vo" ve­li­kog H. K. An­der­se­na o si­ro­ma­šnom, ali ala­vom, ba­ha­tom i raz­u­zda­nom voj­ni­ku, ko­ji se po po­vrat­ku iz ra­ta, uz po­moć ma­gi­je, br­zo obo­ga­ti i još br­že za­vr­ši pred vje­ša­li­ma, auto­ri pred­sta­ve su ovu krat­ku i po­ma­lo štu­ru baj­ku do­ma­šta­li, ras­pi­sa­li, raz­i­gra­li i po­nu­di­li u no­vom, iako i da­lje kla­sič­nom ru­hu. Kao i u iz­vor­noj pri­či, nošen sna­gom var­lji­ve mo­ći ko­ja mu je u ru­ka­ma, voj­nik od­lu­či da osvo­ji sr­ce stro­go i du­go ču­va­ne prin­ce­ze, iz­la­žu­ći se opa­sno­sti i na kra­ju ri­zi­ku­ju­ći svoj ži­vot. U ovoj ver­zi­ji baj­ke kre­si­vo ne­ma sa­mo moć da uči­ni ne­mo­gu­će, već mu je osnov­na svr­ha da či­ni do­bro i da lo­še oso­bi­ne ju­na­ka pre­tvo­ri u vr­li­ne - na­zna­če­no je o ko­ma­du.

Fe­sti­val će bi­ti za­tvo­ren ovog vi­ken­da (su­bo­ta, u 19 ča­so­va), a na­kon do­dje­le na­gra­da pred­vi­đe­no je da bu­de od­i­gra­na pred­sta­va "Brankov urnebes" Po­zo­ri­štan­ca "Puž" iz Be­o­gra­da, ko­ja će bi­ti od­i­gra­na u još jed­nom ter­mi­nu od 17 ča­so­va.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana