Међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањалуци: “Извини мама” подиже завјесу смотре

Миланка Митрић
Међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањалуци: “Извини мама” подиже завјесу смотре

Бањалука – Међународни фестивал позоришта за дјецу, који ове године слави пунољетство, биће отворен у недјељу, у 19 часова у Дјечијем позоришту Републике Српске извођењем представе “Извини мама”, Дечјег позоришта из Суботице.

- Настала по бајци руског писца и драматурга Софије Прокофјеве, представа говори о томе колико је тешко понекад изборити се са собом и рећи “Извини”. Савремена бајка о увреди, разочарању и потреби сваког детета и сваког човека за искреном љубављу. Бајка говори о томе како машта и емоционално узбуђење једног детета неприметно брише границе између реалности и фантазије – назначено је у званичном опису овог комада.

Други дан фестивала предвиђен је за комад “Каштанка” Казалишта Вировитица и Казалишта лутака Задар, а биће одигран у 10 и у 12 часова, на великој сцени.

Истог дана у 11 часова на малој сцени биће одиграна представа “Турско острво” Позоришта “Тјатр” из Нитрае (Словачка). Велика сцена првог фестивалског дана резервисана је и за “Лијепу зелену птицу” Позоришта “Лалка” из Варшаве (13 часова), те за “Дјевојчицу са шибицама” Мини театра из Љубљане (17 часова).

“Замрзнуте пјесме” Градског казалишта лутака Ријека биће одиграна у уторак у 12 часова на великој сцени, а “Палчица” Позоришта “Пас луталица” из Санкт Петербурга у 19 часова.

Сриједа је резервисана за “Циплинове авантуре” Државног луткарског позоришта из Варне (Бугарска), која ће бити одиграна на великој сцени у 10 и у 12 часова, те за “Причу о човјеку и његовој сјенци”, Театра “Активни састојак” Сан Чезарио ди Лече (Италија) која ће бити одиграна у 17 часова.

Истог дана на малој сцени у 11 часова биће одржана и луткарска радионица са Зијахом Соколовићем.

Најмлађа позоришна публика имаће прилику да у четвртак на великој сцени у 10 и у 12 часова погледа комад Позоришта младих из Новог Сада назван “Јежић Жожо”, а у 11 часова на малој сцени и “У далеком краљевству, у далекој земљи” Умјетничког студија “Лутка” из Москве.

“Петар Пан” Театра за дјецу и младе Скопље ће истог дана бити одигран на великој сцени у 17 часова. 

“Бајка о изгубљеном времену” Позоришта лутака Мостар, биће одиграна на великој сцени 11. октобра у 10 и у 12 часова.

Истог дана на малој сцени у 11 часова малишани ће моћи да погледају и комад “Рибар и златна рибица” Театра “Аладин” из Софије. “Чуднотворно кресиво” Малог позоришта “Душко Радовић” из Београда ће бити изведено у 17 часова на великој сцени.

Посљедњег фестивалског дана, 12. октобра од 17 часова на великој сцени ће бити одиграна представа “Е, баш хоћу” Позориштанца “Пуж” из Београда, а у 19 часова ће бити додијељене фестивалске награде. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана