Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjaluci: “Izvini mama” podiže zavjesu smotre

Milanka Mitrić
Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjaluci: “Izvini mama” podiže zavjesu smotre

Banjaluka – Međunarodni festival pozorišta za djecu, koji ove godine slavi punoljetstvo, biće otvoren u nedjelju, u 19 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske izvođenjem predstave “Izvini mama”, Dečjeg pozorišta iz Subotice.

- Nastala po bajci ruskog pisca i dramaturga Sofije Prokofjeve, predstava govori o tome koliko je teško ponekad izboriti se sa sobom i reći “Izvini”. Savremena bajka o uvredi, razočaranju i potrebi svakog deteta i svakog čoveka za iskrenom ljubavlju. Bajka govori o tome kako mašta i emocionalno uzbuđenje jednog deteta neprimetno briše granice između realnosti i fantazije – naznačeno je u zvaničnom opisu ovog komada.

Drugi dan festivala predviđen je za komad “Kaštanka” Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar, a biće odigran u 10 i u 12 časova, na velikoj sceni.

Istog dana u 11 časova na maloj sceni biće odigrana predstava “Tursko ostrvo” Pozorišta “Tjatr” iz Nitrae (Slovačka). Velika scena prvog festivalskog dana rezervisana je i za “Lijepu zelenu pticu” Pozorišta “Lalka” iz Varšave (13 časova), te za “Djevojčicu sa šibicama” Mini teatra iz Ljubljane (17 časova).

“Zamrznute pjesme” Gradskog kazališta lutaka Rijeka biće odigrana u utorak u 12 časova na velikoj sceni, a “Palčica” Pozorišta “Pas lutalica” iz Sankt Peterburga u 19 časova.

Srijeda je rezervisana za “Ciplinove avanture” Državnog lutkarskog pozorišta iz Varne (Bugarska), koja će biti odigrana na velikoj sceni u 10 i u 12 časova, te za “Priču o čovjeku i njegovoj sjenci”, Teatra “Aktivni sastojak” San Čezario di Leče (Italija) koja će biti odigrana u 17 časova.

Istog dana na maloj sceni u 11 časova biće održana i lutkarska radionica sa Zijahom Sokolovićem.

Najmlađa pozorišna publika imaće priliku da u četvrtak na velikoj sceni u 10 i u 12 časova pogleda komad Pozorišta mladih iz Novog Sada nazvan “Ježić Žožo”, a u 11 časova na maloj sceni i “U dalekom kraljevstvu, u dalekoj zemlji” Umjetničkog studija “Lutka” iz Moskve.

“Petar Pan” Teatra za djecu i mlade Skoplje će istog dana biti odigran na velikoj sceni u 17 časova. 

“Bajka o izgubljenom vremenu” Pozorišta lutaka Mostar, biće odigrana na velikoj sceni 11. oktobra u 10 i u 12 časova.

Istog dana na maloj sceni u 11 časova mališani će moći da pogledaju i komad “Ribar i zlatna ribica” Teatra “Aladin” iz Sofije. “Čudnotvorno kresivo” Malog pozorišta “Duško Radović” iz Beograda će biti izvedeno u 17 časova na velikoj sceni.

Posljednjeg festivalskog dana, 12. oktobra od 17 časova na velikoj sceni će biti odigrana predstava “E, baš hoću” Pozorištanca “Puž” iz Beograda, a u 19 časova će biti dodijeljene festivalske nagrade. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana