Међународни фестивал позоришта за дјецу отворен у Бањалуци

М. М.
Међународни фестивал позоришта за дјецу отворен у Бањалуци

Бањалука – Извођењем представе Дечјег позоришта из Суботице “Извини мама”, ауторке Софије Прокофјеве, у режији Тодора Валова, у Дјечијем позоришту Републике Српске отворен је 18. Међународни фестивал позоришта за дјецу.

Кроз поучну причу, попраћену разиграним и веселим мелодијама, овај комад приказао је дјеци какав и колики значај има ријеч "извини" и колико је важно да се према својим мајкама опходимо с пажњом и љубављу какву и оне нама дају. Дјечак Васја је примјер дјетета, које тек треба да спозна колико значи извињење када урадимо нешто што је погрешно, и како се из свих грешака, кроз путешествије којим је он прошао, може научити. Ову бајковиту причу, најмлађа публика је чини се одлично прихватила, а и они старији су могли да науче. Извођење глумаца из суботичког позоришта, које је прошле године однијело побједу на 17. издању фестивала, публика је наградила аплаузима.

- Представа "Извини мама" је дирљива истина о томе како свако од нас на овом свијету има једну незамјенљиву мајку и да је само она, у свој својој посебности, најбоља за нас – назначено је раније о овом комаду.

У комаду играју: Викторија Палфи, Данка Балаћ, Оливера Беговић, Вереш Имелда, Гал Елвира, Стефан Остојић и Коциш Ендре. Сценографија и лутке су дјело Наталије Гочеве, а музику за комад радио је Пламен Мирчев-Мирона.

Директорица Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић - Маринковић објаснила је значај који има ова манифестација, која ове године слави пунољетство.

- Поносна сам на ансамбл Дјечијег позоришта и на запослене у Дјечијем позоришту Републике Српске, којих је свега 45, који су успјели без велике помоћи са стране да све постигну и све поставе, тако да наши гости буду спремни за своја извођења, а наши гости, на радост театра, да долазе, промишљају и излазе из ове куће са нечим добрим што су доживјели у Бањалуци – навела је Лабовић - Маринковић и истакла важност читања књига, које су само један дио лијепога на овом свијету који може да помогне свима да боље разумију, спознају и упознају театар и да боље разумију свијет.

Фестивал, на којем ће до суботе публика имати прилику да погледа представе из десет држава (Русије, Србије, Италије, Пољске, Словеније, Словачке, Сјеверне Македоније, Хрватске, Бугарске и БиХ), званично је отворила министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић.

- Радује ме што овако важна културна манифестација ове године обиљежава пунољетство, али и посебност визије Дјечијег позоришта Републике Српске да овим и сличним пројектима доприноси оснаживању позоришног стваралаштва за дјецу - рекла је Тривићева.

Други фестивалски дана био је предвиђен за неколико представа и то "Каштанка", Казалишта Вировитица и Казалишта лутака Задар, "Турско острво" Позоришта "Тјатр" из Нитре, "Дјевојчица са шибицама" Мини театра из Љубљане, те "Лијепа зелена птица" Позоришта "Лалка" из Варшаве, која је одиграна на великој сцени Народног позоришта Републике Српске.

Селектор Фестивала је Предраг Бјелошевић, а у стручном жирију су режисер из Београда Јовица Павић, драматург и режисер из Загреба Селма Париси Соколовић, која живи и ради у Лондону те глумица-луткар Дјечијег позоришта Републике Српске Божана Бијелић.

 

УТОРАК

 

"Замрзнуте пјесме"

Градско казалиште лутака Ријека, Хрватска

(Дјечије позориште РС, Велика сцена, 12 часова)

 

"Палчица"

Позориште "Пас луталица" Санкт Петербург, Русија

(Дјечије позориште РС – Велика сцена, 19 часова)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана