Međunarodni festival pozorišta za djecu otvoren u Banjaluci

M. M.
Međunarodni festival pozorišta za djecu otvoren u Banjaluci

Banjaluka – Izvođenjem predstave Dečjeg pozorišta iz Subotice “Izvini mama”, autorke Sofije Prokofjeve, u režiji Todora Valova, u Dječijem pozorištu Republike Srpske otvoren je 18. Međunarodni festival pozorišta za djecu.

Kroz poučnu priču, popraćenu razigranim i veselim melodijama, ovaj komad prikazao je djeci kakav i koliki značaj ima riječ "izvini" i koliko je važno da se prema svojim majkama ophodimo s pažnjom i ljubavlju kakvu i one nama daju. Dječak Vasja je primjer djeteta, koje tek treba da spozna koliko znači izvinjenje kada uradimo nešto što je pogrešno, i kako se iz svih grešaka, kroz putešestvije kojim je on prošao, može naučiti. Ovu bajkovitu priču, najmlađa publika je čini se odlično prihvatila, a i oni stariji su mogli da nauče. Izvođenje glumaca iz subotičkog pozorišta, koje je prošle godine odnijelo pobjedu na 17. izdanju festivala, publika je nagradila aplauzima.

- Predstava "Izvini mama" je dirljiva istina o tome kako svako od nas na ovom svijetu ima jednu nezamjenljivu majku i da je samo ona, u svoj svojoj posebnosti, najbolja za nas – naznačeno je ranije o ovom komadu.

U komadu igraju: Viktorija Palfi, Danka Balać, Olivera Begović, Vereš Imelda, Gal Elvira, Stefan Ostojić i Kociš Endre. Scenografija i lutke su djelo Natalije Gočeve, a muziku za komad radio je Plamen Mirčev-Mirona.

Direktorica Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović - Marinković objasnila je značaj koji ima ova manifestacija, koja ove godine slavi punoljetstvo.

- Ponosna sam na ansambl Dječijeg pozorišta i na zaposlene u Dječijem pozorištu Republike Srpske, kojih je svega 45, koji su uspjeli bez velike pomoći sa strane da sve postignu i sve postave, tako da naši gosti budu spremni za svoja izvođenja, a naši gosti, na radost teatra, da dolaze, promišljaju i izlaze iz ove kuće sa nečim dobrim što su doživjeli u Banjaluci – navela je Labović - Marinković i istakla važnost čitanja knjiga, koje su samo jedan dio lijepoga na ovom svijetu koji može da pomogne svima da bolje razumiju, spoznaju i upoznaju teatar i da bolje razumiju svijet.

Festival, na kojem će do subote publika imati priliku da pogleda predstave iz deset država (Rusije, Srbije, Italije, Poljske, Slovenije, Slovačke, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Bugarske i BiH), zvanično je otvorila ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić.

- Raduje me što ovako važna kulturna manifestacija ove godine obilježava punoljetstvo, ali i posebnost vizije Dječijeg pozorišta Republike Srpske da ovim i sličnim projektima doprinosi osnaživanju pozorišnog stvaralaštva za djecu - rekla je Trivićeva.

Drugi festivalski dana bio je predviđen za nekoliko predstava i to "Kaštanka", Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar, "Tursko ostrvo" Pozorišta "Tjatr" iz Nitre, "Djevojčica sa šibicama" Mini teatra iz Ljubljane, te "Lijepa zelena ptica" Pozorišta "Lalka" iz Varšave, koja je odigrana na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Selektor Festivala je Predrag Bjelošević, a u stručnom žiriju su režiser iz Beograda Jovica Pavić, dramaturg i režiser iz Zagreba Selma Parisi Sokolović, koja živi i radi u Londonu te glumica-lutkar Dječijeg pozorišta Republike Srpske Božana Bijelić.

 

UTORAK

 

"Zamrznute pjesme"

Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Hrvatska

(Dječije pozorište RS, Velika scena, 12 časova)

 

"Palčica"

Pozorište "Pas lutalica" Sankt Peterburg, Rusija

(Dječije pozorište RS – Velika scena, 19 časova)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana