Међународни фестивал позоришта од 9. до 15. октобра у Бањалуци

Миланка Митрић
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА – Под мотом „Мало је много“ у Дјечијем позоришту Републике Српске од 9. до 15. октобра биће одржан 21. Међународни фестивал позоришта за дјецу, а припреме за ову смотру посвећену најљепшим дјечијим представама увелико трају, саопштено је из Дјечијег позоришта РС.

На јавни позив Дјечијег позоришта РС ове године пријављено је чак 87 представа, а у званичну селекцију ушло је 14 представа из 12 држава.

Селектор овогодишњег издања фестивала је умјетнички директор Дјечијег позоришта РС Душко Мазалица, који је, водећи се мотом фестивала „Мало је много“, дефинисао да луткарство тражи креативност, маштовитост, али исто тако једноставност и сведеност.

- Богатство изражаја је веће, али и вјештина креирања и вођења лутке кроз причу мора да буде тачнија и снажнија. Лутка може да буде све, комад платна, дио тијела и разни предмети. Што су „лутке“ необичније и имају мало могућности за анимацију, теже  им је  удахнути живот,  али онда приче постају аутентичније и занимљивије испричане. Што је лутка једноставнија игра мора бити доминантнија. Из тог односа добијамо живо позориште које провоцира машту публике и одише енергијом игре која оплемењује - саопштено је из Дјечијег позоришта РС у образложењу селектора Мазалице.

Он додаје да фестивал досљедно афирмише луткарство те да ни овогодишња селекција „не одступа“ од лутке, као суштине и вјештине редитељске и глумачке креативности.

Овогодишње издање фестивала отвориће Позориште лутака „Пинокио“ из Београда, које ће у такмичарском програму одиграти „Белу гриву“ у режији Предрага Стојменовића.

- Потом слиједе представе „Коза“, у извођењу Театра лутака из Ломже, (Пољска), „Фердо, велики птич“, Лутковног гледалишча Марибор, (Словенија), „Мала Фрида“, Градског казалишта „Жар птица“, Загреб (Хрватска), „Тихи дечак“, Позоришта за децу, Крагујевац (Србија), „Разноликост фигура“, Театра „Ла Ботега“, Фонтането По (Италија) и „Срце од камена“, Театра лутака Кстово (Русија) – наводе из ДПРС.

На фестивалу ће бити одигране и представе „Златокоса“, Позоришта лутака у Мостару (БиХ), „Гунисини“, Куће летећих лутака из Лулебургаза (Турска), „Музика у боји“, Театра „Вију“, Барселона (Шпанија), „Оловни војник“, Државног луткарског позоришта „Геогри Митев“, Јамбол (Бугарска), „Пепељуга“, Театра „Марионете Грили“ , Торино (Италија), „Циркус“, театра    „Цирко Поеира“, Сао Паоло (Бразил) и „Аеро“, театра „Одиво“, Банска Бистрица (Словачка).

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана