Međunarodni festival pozorišta od 9. do 15. oktobra u Banjaluci

Milanka Mitrić
Foto: Agencije

BANjALUKA – Pod motom „Malo je mnogo“ u Dječijem pozorištu Republike Srpske od 9. do 15. oktobra biće održan 21. Međunarodni festival pozorišta za djecu, a pripreme za ovu smotru posvećenu najljepšim dječijim predstavama uveliko traju, saopšteno je iz Dječijeg pozorišta RS.

Na javni poziv Dječijeg pozorišta RS ove godine prijavljeno je čak 87 predstava, a u zvaničnu selekciju ušlo je 14 predstava iz 12 država.

Selektor ovogodišnjeg izdanja festivala je umjetnički direktor Dječijeg pozorišta RS Duško Mazalica, koji je, vodeći se motom festivala „Malo je mnogo“, definisao da lutkarstvo traži kreativnost, maštovitost, ali isto tako jednostavnost i svedenost.

- Bogatstvo izražaja je veće, ali i vještina kreiranja i vođenja lutke kroz priču mora da bude tačnija i snažnija. Lutka može da bude sve, komad platna, dio tijela i razni predmeti. Što su „lutke“ neobičnije i imaju malo mogućnosti za animaciju, teže  im je  udahnuti život,  ali onda priče postaju autentičnije i zanimljivije ispričane. Što je lutka jednostavnija igra mora biti dominantnija. Iz tog odnosa dobijamo živo pozorište koje provocira maštu publike i odiše energijom igre koja oplemenjuje - saopšteno je iz Dječijeg pozorišta RS u obrazloženju selektora Mazalice.

On dodaje da festival dosljedno afirmiše lutkarstvo te da ni ovogodišnja selekcija „ne odstupa“ od lutke, kao suštine i vještine rediteljske i glumačke kreativnosti.

Ovogodišnje izdanje festivala otvoriće Pozorište lutaka „Pinokio“ iz Beograda, koje će u takmičarskom programu odigrati „Belu grivu“ u režiji Predraga Stojmenovića.

- Potom slijede predstave „Koza“, u izvođenju Teatra lutaka iz Lomže, (Poljska), „Ferdo, veliki ptič“, Lutkovnog gledališča Maribor, (Slovenija), „Mala Frida“, Gradskog kazališta „Žar ptica“, Zagreb (Hrvatska), „Tihi dečak“, Pozorišta za decu, Kragujevac (Srbija), „Raznolikost figura“, Teatra „La Botega“, Fontaneto Po (Italija) i „Srce od kamena“, Teatra lutaka Kstovo (Rusija) – navode iz DPRS.

Na festivalu će biti odigrane i predstave „Zlatokosa“, Pozorišta lutaka u Mostaru (BiH), „Gunisini“, Kuće letećih lutaka iz Luleburgaza (Turska), „Muzika u boji“, Teatra „Viju“, Barselona (Španija), „Olovni vojnik“, Državnog lutkarskog pozorišta „Geogri Mitev“, Jambol (Bugarska), „Pepeljuga“, Teatra „Marionete Grili“ , Torino (Italija), „Cirkus“, teatra    „Cirko Poeira“, Sao Paolo (Brazil) i „Aero“, teatra „Odivo“, Banska Bistrica (Slovačka).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana