Међународни фестивал глумца “Заплет” отворен у Бањалуци

Миланка Митрић
Међународни фестивал глумца “Заплет” отворен у Бањалуци

Бањалука - Тешко је служити се истином. То смо показали кроз ове партнерске и љубавне односе, мада, истина се крије и у пословним, пријатељским и свим другим могућим односима.

 

Сви је заокружују, односно, круже око истине, а не говоре је, рекла је ово глумица Драгана Марић, која је на сцени оживјела једну од улога из комада "Истина" рађеног по тексту савременог француског писца Флоријана Зелера.

Извођењем представе "Истина" у режији Жељка Стјепановића, у Градском позоришту "Јазавац" отворен је 11. Међународни фестивал глумца "Заплет", који је званично отвореним прогласио режисер Саша Хајдуковић.

Служећи се актуелном тематиком - преварама и лажима у брачним односима, намјера комада је била да на комичан начин, кроз проблем преваре и скривања истине, прикаже лаж и истину, које скривањем постају баласт који свакодневно вучемо са собом.

- То је савремени француски писац, доста је игран у Европи. Има неколико одличних текстова. Наставак текста "Истине" је "Лаж" као два пара која су била овдје, и настављају се у сљедећем тексту и то је разрешење. Највјероватније ћемо радити још једну представу, да сазнате истину - навео је Жељко Стјепановић.

У овом комаду, осим Стјепановића и Марићеве глуме Александра Спасојевић и Љубиша Савановић.

- Није било тешко радити, зато што смо лијепо радили, лијепо мирно, пробе су ишле онако како смо очекивали. Радили смо мјесец и по дана. Све је ишло корак по корак и оно што сте погледали, могу да кажем да смо 99% ми то тако и хтјели - објаснила је Спасојевићева.

Глумцем вечери, по гласовима публике проглашен је Љубиша Савановић.

- Било је лијепо радити. Ово је један врло паметно написан текст. Жељко је фино смислио шта да радимо, како да играмо. Има ту простора да се то унапређује и надам се да ће представа бити још боља – казао је Стјепановић.

Исте вечери отворена је изложба радова Далибора Поповића Микше, која ће публици бити доступна у холу ГП "Јазавац" до 1. децембра.

Фестивал ће трајати до четвртка, а ове године се одржава под слоганом "У главу".

Прва такмичарска представа “Пад” у режији Кокана Младеновића, Центра за културу Свилајнац, на програму је сутра у 20 часова. Након представе, у 22 часа биће одржан разговор са глумцем Браниславом Трифуновићем.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана