Međunarodni festival glumca “Zaplet” otvoren u Banjaluci

Milanka Mitrić
Međunarodni festival glumca “Zaplet” otvoren u Banjaluci

Banjaluka - Teško je služiti se istinom. To smo pokazali kroz ove partnerske i ljubavne odnose, mada, istina se krije i u poslovnim, prijateljskim i svim drugim mogućim odnosima.

 

Svi je zaokružuju, odnosno, kruže oko istine, a ne govore je, rekla je ovo glumica Dragana Marić, koja je na sceni oživjela jednu od uloga iz komada "Istina" rađenog po tekstu savremenog francuskog pisca Florijana Zelera.

Izvođenjem predstave "Istina" u režiji Željka Stjepanovića, u Gradskom pozorištu "Jazavac" otvoren je 11. Međunarodni festival glumca "Zaplet", koji je zvanično otvorenim proglasio režiser Saša Hajduković.

Služeći se aktuelnom tematikom - prevarama i lažima u bračnim odnosima, namjera komada je bila da na komičan način, kroz problem prevare i skrivanja istine, prikaže laž i istinu, koje skrivanjem postaju balast koji svakodnevno vučemo sa sobom.

- To je savremeni francuski pisac, dosta je igran u Evropi. Ima nekoliko odličnih tekstova. Nastavak teksta "Istine" je "Laž" kao dva para koja su bila ovdje, i nastavljaju se u sljedećem tekstu i to je razrešenje. Najvjerovatnije ćemo raditi još jednu predstavu, da saznate istinu - naveo je Željko Stjepanović.

U ovom komadu, osim Stjepanovića i Marićeve glume Aleksandra Spasojević i Ljubiša Savanović.

- Nije bilo teško raditi, zato što smo lijepo radili, lijepo mirno, probe su išle onako kako smo očekivali. Radili smo mjesec i po dana. Sve je išlo korak po korak i ono što ste pogledali, mogu da kažem da smo 99% mi to tako i htjeli - objasnila je Spasojevićeva.

Glumcem večeri, po glasovima publike proglašen je Ljubiša Savanović.

- Bilo je lijepo raditi. Ovo je jedan vrlo pametno napisan tekst. Željko je fino smislio šta da radimo, kako da igramo. Ima tu prostora da se to unapređuje i nadam se da će predstava biti još bolja – kazao je Stjepanović.

Iste večeri otvorena je izložba radova Dalibora Popovića Mikše, koja će publici biti dostupna u holu GP "Jazavac" do 1. decembra.

Festival će trajati do četvrtka, a ove godine se održava pod sloganom "U glavu".

Prva takmičarska predstava “Pad” u režiji Kokana Mladenovića, Centra za kulturu Svilajnac, na programu je sutra u 20 časova. Nakon predstave, u 22 časa biće održan razgovor sa glumcem Branislavom Trifunovićem.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana