Међународни фестивал глумца “Заплет 12”: Приказао мрачне стране људске природе

И. Б.
Међународни фестивал глумца “Заплет 12”: Приказао мрачне стране људске природе

БАЊАЛУКА - “Развило се црно време опадања, набујао шљам, разврат и пороци”, Дисови су стихови којима је глумац Радослав Рале Миленковић започео извођење своје монодраме “Наши дани” у Градском позоришту “Јазавац”.

Овом представом, која је изведена у оквиру програма “Заплет интро” отворен је Међународни фестивал глумца Заплет 12 “Нова нормалност”.

Глумац Радослав Миленковић аутор је ове монодраме, која је први пут изведена 1984. године на Фестивалу монодраме и пантомиме у Земуну, а која је свевремена.

Док је сјајни глумац фантастично играо више од 30 различитих ликова салом Градског позоришта “Јазавац” одјекивао је смијех, али се истовремено и стварао осјећај горчине, јер су гледаоци били суочени са мрачним странама људске природе. Представа је публику одушевила, али и вратила у размишљања о уређености система и свакодневици наших дана.

Овај позоришни комад је настао драматизацијом Домановићеве “Страдије” и “Данге” те Дисових сатиричних пјесама “Наши дани” и “Химна”.

Комбинацијом бравурозног вербалног плана и снажне физичке експресије, потпомогнуте пантомимом, жанровски ослоњене на разноврсна средства пучког позоришта, фарсе, гротеске и комедије Миленковић је публику провео кроз разна министарства и осликао менталитет једног народа.

Прва представа у такмичарском програму Заплета 12, комад “Прах”, “Алттеатара” из Сарајева, биће изведена у суботу у 20 часова.

У такмичарској селекцији очекују нас представе “Није човјек ко не умре”, која ће бити изведена десетог септембра у 20 часова, “Фине мртве д(ј)евојке” 12. септембра у 21.30 и представа “Обитељ” 30. септембра у 20 часова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана