Međunarodni festival glumca “Zaplet 12”: Prikazao mračne strane ljudske prirode

I. B.
Međunarodni festival glumca “Zaplet 12”: Prikazao mračne strane ljudske prirode

BANjALUKA - “Razvilo se crno vreme opadanja, nabujao šljam, razvrat i poroci”, Disovi su stihovi kojima je glumac Radoslav Rale Milenković započeo izvođenje svoje monodrame “Naši dani” u Gradskom pozorištu “Jazavac”.

Ovom predstavom, koja je izvedena u okviru programa “Zaplet intro” otvoren je Međunarodni festival glumca Zaplet 12 “Nova normalnost”.

Glumac Radoslav Milenković autor je ove monodrame, koja je prvi put izvedena 1984. godine na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu, a koja je svevremena.

Dok je sjajni glumac fantastično igrao više od 30 različitih likova salom Gradskog pozorišta “Jazavac” odjekivao je smijeh, ali se istovremeno i stvarao osjećaj gorčine, jer su gledaoci bili suočeni sa mračnim stranama ljudske prirode. Predstava je publiku oduševila, ali i vratila u razmišljanja o uređenosti sistema i svakodnevici naših dana.

Ovaj pozorišni komad je nastao dramatizacijom Domanovićeve “Stradije” i “Dange” te Disovih satiričnih pjesama “Naši dani” i “Himna”.

Kombinacijom bravuroznog verbalnog plana i snažne fizičke ekspresije, potpomognute pantomimom, žanrovski oslonjene na raznovrsna sredstva pučkog pozorišta, farse, groteske i komedije Milenković je publiku proveo kroz razna ministarstva i oslikao mentalitet jednog naroda.

Prva predstava u takmičarskom programu Zapleta 12, komad “Prah”, “Altteatara” iz Sarajeva, biće izvedena u subotu u 20 časova.

U takmičarskoj selekciji očekuju nas predstave “Nije čovjek ko ne umre”, koja će biti izvedena desetog septembra u 20 časova, “Fine mrtve d(j)evojke” 12. septembra u 21.30 i predstava “Obitelj” 30. septembra u 20 časova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana