Међународна позоришна смотра “Златна вила” отворена у Приједору: Повратак фестивалским чарима театра

Илијана Божић/агенције
Међународна позоришна смотра “Златна вила” отворена у Приједору: Повратак фестивалским чарима театра

ПРИЈЕДОР - Међународни фестивал позоришта “Златна вила”, 15. по реду, након паузе због пандемије почео је у Приједору, а љубитељи позоришне умјетности уживаће у изведбама театара из цијеле регије.

Током ове манифестације, која је једна од смотри којима глумци и публика на неки начин славе уживање у чарима театра, посјетиоци ће имати прилику да погледају четири представе у такмичарском и још двије у ревијалном програму. Фестивал ће трајати до суботе, а Приједорчани су у понедјељак навече након свечаног отварања уживали у представи “Злочин и казна” коју је извело Народно позориште Републике Српске у режији Душана Петровића, чиме је почео такмичарски дио фестивала.

Манифестацију је испред Градске управе Приједор отворила в. д. начелника Одјељења за друштвене дјелатности Моња Касаловић.

- У години пуној изазова, прије свега због пандемије вируса корона која је утицала како на друштвени тако и на економски аспект живота, морали смо помјерати датум одржавања фестивала. Упркос свему, срећни смо и са поносом отварамо наш фестивал позоришта - рекла је Касаловићева.

Срђан Књегињић, в. д. Позоришта Приједор,  истакао је да је овај фестивал велики подстицај и то не само за позориште већ и за читав регион.

- Мислим да је ово добра културна ствар која се одржава у нашем граду - казао је Књегињић.

Друге фестивалске вечери било је предвиђено да у такмичарском програму буде изведена представа “Ајмо на фука” која је копродукцијски пројекат Хрватског народног казалишта у Мостару и Народног позоришта Мостар умјесто планиране “Логолоријаде” ХНК Мостар која је отказана због болести глумца. Аутор и редитељ комада “Ајмо на фука” је Драган Комадина. У сриједу је на програму представа “Биљежница Робија К” Сатиричног казалишта “Керемпух” из Загреба, а у петак ће публика моћи да ужива у представи “Зла жена” коју изводи Народно позориште из Суботице.

У ревијалном дијелу програма, у четвртак, глумац Зијах Соколовић играће монодраму “Лијево, десно, глумац”. Истог дана биће промовисана и монографија “50 година фестивала у Јајцу”. Све представе почињу у 20 часова. Позориште Приједор и Гледалишче Копар у част награђених задњег дана фестивала, у суботу у 19.30 часова, извешће комад “Југославија, моја отаџбина”.

Послије сваке представе одржаваће се округли сто који ће водити Љиљана Чекић. Организатор манифестације је Позориште Приједор.

Жири

Жири фестивала чине Жељко Хубач, Зијах Соколовић и Томислав Чадеж. Публика ће сваке фестивалске вечери моћи да гласа након представе, а осим награде публике жири ће додијелити признања за најбољу представу у цјелини, најбољу режију, најбољег глумца и глумицу, најбољу сценографију, костимографију, ауторску музику и најбољег младог глумца или глумицу. Жири може додијелити и двије специјалне награде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана