Međunarodna pozorišna smotra “Zlatna vila” otvorena u Prijedoru: Povratak festivalskim čarima teatra

Ilijana Božić/agencije
Međunarodna pozorišna smotra “Zlatna vila” otvorena u Prijedoru: Povratak festivalskim čarima teatra

PRIJEDOR - Međunarodni festival pozorišta “Zlatna vila”, 15. po redu, nakon pauze zbog pandemije počeo je u Prijedoru, a ljubitelji pozorišne umjetnosti uživaće u izvedbama teatara iz cijele regije.

Tokom ove manifestacije, koja je jedna od smotri kojima glumci i publika na neki način slave uživanje u čarima teatra, posjetioci će imati priliku da pogledaju četiri predstave u takmičarskom i još dvije u revijalnom programu. Festival će trajati do subote, a Prijedorčani su u ponedjeljak naveče nakon svečanog otvaranja uživali u predstavi “Zločin i kazna” koju je izvelo Narodno pozorište Republike Srpske u režiji Dušana Petrovića, čime je počeo takmičarski dio festivala.

Manifestaciju je ispred Gradske uprave Prijedor otvorila v. d. načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović.

- U godini punoj izazova, prije svega zbog pandemije virusa korona koja je uticala kako na društveni tako i na ekonomski aspekt života, morali smo pomjerati datum održavanja festivala. Uprkos svemu, srećni smo i sa ponosom otvaramo naš festival pozorišta - rekla je Kasalovićeva.

Srđan Knjeginjić, v. d. Pozorišta Prijedor,  istakao je da je ovaj festival veliki podsticaj i to ne samo za pozorište već i za čitav region.

- Mislim da je ovo dobra kulturna stvar koja se održava u našem gradu - kazao je Knjeginjić.

Druge festivalske večeri bilo je predviđeno da u takmičarskom programu bude izvedena predstava “Ajmo na fuka” koja je koprodukcijski projekat Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Narodnog pozorišta Mostar umjesto planirane “Logolorijade” HNK Mostar koja je otkazana zbog bolesti glumca. Autor i reditelj komada “Ajmo na fuka” je Dragan Komadina. U srijedu je na programu predstava “Bilježnica Robija K” Satiričnog kazališta “Kerempuh” iz Zagreba, a u petak će publika moći da uživa u predstavi “Zla žena” koju izvodi Narodno pozorište iz Subotice.

U revijalnom dijelu programa, u četvrtak, glumac Zijah Sokolović igraće monodramu “Lijevo, desno, glumac”. Istog dana biće promovisana i monografija “50 godina festivala u Jajcu”. Sve predstave počinju u 20 časova. Pozorište Prijedor i Gledališče Kopar u čast nagrađenih zadnjeg dana festivala, u subotu u 19.30 časova, izvešće komad “Jugoslavija, moja otadžbina”.

Poslije svake predstave održavaće se okrugli sto koji će voditi Ljiljana Čekić. Organizator manifestacije je Pozorište Prijedor.

Žiri

Žiri festivala čine Željko Hubač, Zijah Sokolović i Tomislav Čadež. Publika će svake festivalske večeri moći da glasa nakon predstave, a osim nagrade publike žiri će dodijeliti priznanja za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju, najboljeg glumca i glumicu, najbolju scenografiju, kostimografiju, autorsku muziku i najboljeg mladog glumca ili glumicu. Žiri može dodijeliti i dvije specijalne nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana