Маричић: "Рат и мир" је антиратни комад

Танјуг
Foto: Taнјуг

БЕОГРАД - Гост нове епизоде видео серијала Тањуг Рефлектор био је глумац Хаџи Ненад Маричић који је говорио о припремама представе "Рат и мир" Лав Николајевича Толстоја у Народном позоришту и "Године врана" која се однедавно игра по дjелу Синише Ковачевића.

Маричић је рекао да игра Пјера Безухова у Толстојевом комаду у коме су "сви главни јунаци, нико није херој", и сви су обични људи са увјерењима које учешће у рату промјени.

"То је у суштини веома антиратни комад, који је антипод рату", оценио је глумац који је додао да његов лик "представља Толстоја, то јесте његов алтер его".

Позивајући се на ријечи редитеља Бориса Лијешевића да је "Рат и мир" "огроман комад у коме су велике идеје", Маричић је оценио да се тога "не треба плашити већ са радошћу ући у тај посао па шта Бог да".

"Не можемо другачије иначе би се у том страху поред таквим делом свако зауставио", рекао је Маричић, који посебно истиче у Толстојевом комаду "лепе реплике".

Однедавно на репертоару Народног позоришта представа "Године врана" је испунила очекивања, јер Маричић каже да су премијера и прве репризе показале да је то "експлозија правог театра који је достојан националног позоришта".

Говорећи о будућности позоришта, Маричић је је оценио да док апетит публике диригује развој медија, технолоски напредак мења филм, телевизију и биоскопе дотле се "позориште не мења од трентука када је човек први пут имао потребу да приповеда".

Маричић је додао да "позорише у разним облицима опстаје у суштини непромењено већ хиљадама година", а као да поседује и исцелитељску моћ.

"Када смо болесни кажемо једни другима: ''Иди одиграј представу, излечићеш се''. То је необичан феномен. Ако вас боли стомак изађете на сцену и тих два сата ништа вас не боли. На неки начин позориште исцељује не смао физички већ и духовно", приметио је глумац.

Према његовим ријечима, позориште је увијек ту да мијења, усмјерава друштво, опомиње, указује врло директно на наше грешке".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана