Maričić: "Rat i mir" je antiratni komad

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je glumac Hadži Nenad Maričić koji je govorio o pripremama predstave "Rat i mir" Lav Nikolajeviča Tolstoja u Narodnom pozorištu i "Godine vrana" koja se odnedavno igra po djelu Siniše Kovačevića.

Maričić je rekao da igra Pjera Bezuhova u Tolstojevom komadu u kome su "svi glavni junaci, niko nije heroj", i svi su obični ljudi sa uvjerenjima koje učešće u ratu promjeni.

"To je u suštini veoma antiratni komad, koji je antipod ratu", ocenio je glumac koji je dodao da njegov lik "predstavlja Tolstoja, to jeste njegov alter ego".

Pozivajući se na riječi reditelja Borisa Liješevića da je "Rat i mir" "ogroman komad u kome su velike ideje", Maričić je ocenio da se toga "ne treba plašiti već sa radošću ući u taj posao pa šta Bog da".

"Ne možemo drugačije inače bi se u tom strahu pored takvim delom svako zaustavio", rekao je Maričić, koji posebno ističe u Tolstojevom komadu "lepe replike".

Odnedavno na repertoaru Narodnog pozorišta predstava "Godine vrana" je ispunila očekivanja, jer Maričić kaže da su premijera i prve reprize pokazale da je to "eksplozija pravog teatra koji je dostojan nacionalnog pozorišta".

Govoreći o budućnosti pozorišta, Maričić je je ocenio da dok apetit publike diriguje razvoj medija, tehnoloski napredak menja film, televiziju i bioskope dotle se "pozorište ne menja od trentuka kada je čovek prvi put imao potrebu da pripoveda".

Maričić je dodao da "pozoriše u raznim oblicima opstaje u suštini nepromenjeno već hiljadama godina", a kao da poseduje i isceliteljsku moć.

"Kada smo bolesni kažemo jedni drugima: ''Idi odigraj predstavu, izlečićeš se''. To je neobičan fenomen. Ako vas boli stomak izađete na scenu i tih dva sata ništa vas ne boli. Na neki način pozorište isceljuje ne smao fizički već i duhovno", primetio je glumac.

Prema njegovim riječima, pozorište je uvijek tu da mijenja, usmjerava društvo, opominje, ukazuje vrlo direktno na naše greške".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana