“Мали Агатон” отвара прославу рођендана

Илијана Божић
“Мали Агатон” отвара прославу рођендана

БАЊАЛУКА - Урбано, независно позориште младих “Дис театар”, које открива неспутану креативност и младим умјетницима пружа простор за стварање, обиљежиће тридесет година рада и постојања.

“Дис театар” настао је 1991. године, с идејом ширења позоришне културе, а рад умјетника окупљених око овог позоришта представља искорак из традиционалних и утврђених граница сценског израза.

Директор “Дис театра” Огњен Богдановић истакао је да ће поводом обиљежавања тридесетог рођендана публика имати прилику да ужива у три премијере, а програм ће почети у недјељу извођењем представе “Мали Агатон”, која ће почети у 20 часова.

- Вриједно смо радили на све три представе, а гледаоци ће имати прилику да виде нешто ново и урбано - рекао је Богдановић.

Представа “Мали Агатон” је бунтовничка авангарда која представља причу о одрастању, очекивању и друштвеним проблемима.

Глумац “Дис театра” Иван Петрушински који игра у представи, нагласио је да су припремали комад на врло специфичан начин.

- Позвали смо све младе људе да испричају своју страну приче и истините проблеме које муче младог човјека данашњице. Стигло нам је око 30 прича из свих крајева БиХ и уз помоћ тога смо видјели који су то генерално проблеми који муче све младе или бар одређену популацију. Ова представа ће сигурно имати дуг позоришни и фестивалски живот. Имамо четири аутора представе чије су приче искоришћене у самој радњи, а неки су жељели да остану анонимни - објаснио је Петрушински и додао да им је циљ да се ова представа прикаже у што више градова и фестивала.

Пјесме из представе су учествовале на музичком фестивалу у Суботици, а ускоро ће бити премијерно приказани и спотови.

Након “Малог Агатона”, 27. и 28. фебруара биће изведен комад “Легенда о Врбасу”, која је намијењена најмлађој публици. Представа је рађена у копродукцији са студентима Академије умјетности у класи Јелене Трепетове. Ријеч је о бањалучкој причи која се дешава на нашим просторима у времену витезова.

Након тога, од петог до 13. марта биће извођен комад “Бувљи живот”, а глумица Јелена Марковић, која игра у овој представи, испричала је да је ријеч о политичкој сатири и причи о двије жене које пролазе необичан пут од затворске чекаонице до модне писте са жељом да сачувају свог мушкараца. Иронија је у томе што оне имају истог мужа који је универзитетски професор и политички активиста.

Екипа “Дис театра” припрема дугометражни филм који би требало да изађе крајем године као и документарац који ће обухватити свих тридесет година рада.

“Театар фест”

Богдановић је истакао да ће у марту бити организован “Аплауз фест”, који ће ове године бити међународног карактера и одржаваће се у просторијама “Дис позоришта”.

- Ова манифестација ове године обиљежава десет година одржавања, а планирамо да угостимо позоришта из Македоније, Словеније, Србије и Румуније - навео је Богдановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана