“Mali Agaton” otvara proslavu rođendana

Ilijana Božić
“Mali Agaton” otvara proslavu rođendana

BANjALUKA - Urbano, nezavisno pozorište mladih “Dis teatar”, koje otkriva nesputanu kreativnost i mladim umjetnicima pruža prostor za stvaranje, obilježiće trideset godina rada i postojanja.

“Dis teatar” nastao je 1991. godine, s idejom širenja pozorišne kulture, a rad umjetnika okupljenih oko ovog pozorišta predstavlja iskorak iz tradicionalnih i utvrđenih granica scenskog izraza.

Direktor “Dis teatra” Ognjen Bogdanović istakao je da će povodom obilježavanja tridesetog rođendana publika imati priliku da uživa u tri premijere, a program će početi u nedjelju izvođenjem predstave “Mali Agaton”, koja će početi u 20 časova.

- Vrijedno smo radili na sve tri predstave, a gledaoci će imati priliku da vide nešto novo i urbano - rekao je Bogdanović.

Predstava “Mali Agaton” je buntovnička avangarda koja predstavlja priču o odrastanju, očekivanju i društvenim problemima.

Glumac “Dis teatra” Ivan Petrušinski koji igra u predstavi, naglasio je da su pripremali komad na vrlo specifičan način.

- Pozvali smo sve mlade ljude da ispričaju svoju stranu priče i istinite probleme koje muče mladog čovjeka današnjice. Stiglo nam je oko 30 priča iz svih krajeva BiH i uz pomoć toga smo vidjeli koji su to generalno problemi koji muče sve mlade ili bar određenu populaciju. Ova predstava će sigurno imati dug pozorišni i festivalski život. Imamo četiri autora predstave čije su priče iskorišćene u samoj radnji, a neki su željeli da ostanu anonimni - objasnio je Petrušinski i dodao da im je cilj da se ova predstava prikaže u što više gradova i festivala.

Pjesme iz predstave su učestvovale na muzičkom festivalu u Subotici, a uskoro će biti premijerno prikazani i spotovi.

Nakon “Malog Agatona”, 27. i 28. februara biće izveden komad “Legenda o Vrbasu”, koja je namijenjena najmlađoj publici. Predstava je rađena u koprodukciji sa studentima Akademije umjetnosti u klasi Jelene Trepetove. Riječ je o banjalučkoj priči koja se dešava na našim prostorima u vremenu vitezova.

Nakon toga, od petog do 13. marta biće izvođen komad “Buvlji život”, a glumica Jelena Marković, koja igra u ovoj predstavi, ispričala je da je riječ o političkoj satiri i priči o dvije žene koje prolaze neobičan put od zatvorske čekaonice do modne piste sa željom da sačuvaju svog muškaraca. Ironija je u tome što one imaju istog muža koji je univerzitetski profesor i politički aktivista.

Ekipa “Dis teatra” priprema dugometražni film koji bi trebalo da izađe krajem godine kao i dokumentarac koji će obuhvatiti svih trideset godina rada.

“Teatar fest”

Bogdanović je istakao da će u martu biti organizovan “Aplauz fest”, koji će ove godine biti međunarodnog karaktera i održavaće se u prostorijama “Dis pozorišta”.

- Ova manifestacija ove godine obilježava deset godina održavanja, a planiramo da ugostimo pozorišta iz Makedonije, Slovenije, Srbije i Rumunije - naveo je Bogdanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana