Маја Додиг, директорица Народног позоришта Републике Српске за “Глас Српске”: “Златним добом” вратићемо се рађању театра

Миланка Митрић
Маја Додиг, директорица Народног позоришта Републике Српске за “Глас Српске”: “Златним добом” вратићемо се рађању театра

Представа “Златно доба” ће бити повратак у период развоја модерног језгра Бањалуке и настанка самог позоришта и њу сви са радошћу очекујемо. Премијеру ћемо одржати и ако буду мјере за 50 лица.

Али надам се да ће епидемиолошка ситуација бити поправљена и да ћемо моћи да донесемо другачије препоруке као у Србији, гдје је направљен изузетак за позоришну дјелатност.

Казала је ово у разговору за “Глас Српске” директорица Народног позоришта Републике Српске Маја Додиг, осврћући се на тренутни рад позоришта те будуће планове, који би требало да буду реализовани у складу са могућностима и мјерама које буду на снази, нагласивши да ће представа “Златно доба” у режији Жељка Стјепановића премијерно бити одиграна 18. октобра, на рођендан позоришта.

- Сматрамо да носимо нижи степен ризика те да би требало да буде направљен изузетак, јер је на овај начин наша основна дјелатност угрожена. Нисмо у могућности да ставимо све представе на репертоар, јер свака представа која подразумијева спољашње сараднике створила би губитке - додаје она.

ГЛАС: Указ о оснивању националног театра бан Милосављевић обзнанио је 2. септембра прије 90 година. Шта је оснивање националног театра донијело, а видљиво је и данас?

ДОДИГ: Као неко ко по вокацији долази из поља умјетности не раздвајам ниједну од грана умјетности и с подједнаком емоцијом их доживљавам. Као некоме ко је рођен у овом граду и школовао се у овом граду институције културе су за мене биле од изузетног значаја, како Дјечије позориште, Бански двор, тако и национални театар. Утицале су на развој многих личности, које су имале ту емоцију и препознале значај. Промјене у друштву утичу и на сегмент промјене културне политике и циљева и развоја институција културе. Такође, неспоран је допринос ресору умјетности и културе од тренутка оснивања Академије умјетности. И тада смо, захваљујући Универзитету у Бањалуци, оснивањем организационе јединице Академије умјетности добили стручан кадар из поља драмске, музичке и ликовне умјетности. То је утицало на то да се учврсти квалитет сцене.

ГЛАС: Што се обиљежавања 90. рођендана тиче, шта мислите да би могло да буде реализовано до краја године?

ДОДИГ: Прву активност коју смо планирали, премијеру представе “Дервиш и смрт” смо морали да пролонгирамо имајући у виду да је још на снази мјера окупљања до 50 лица. Имамо више премијерних претплатника у односу на тај број, тако да, поред тога што Кастел изискује значајна средства, и кад оставите тај финансијски аспект са стране, губи се смисао да се игра за само 50 људи, поред толиког интереса. Но, оно што морамо и имамо обавезу је да на један начин, и смањеног обима обиљежимо 90. рођендан. Припремамо свечану академију 23. септембра, јер одлуком тадашњег предсједника Милорада Додика од тог датума 1998. године носимо данашњи назив.

ГЛАС: Позориште у овој ситуацији највише испашта?

ДОДИГ: Ми јесмо више угрожени од музеја и библиотека, јер код нас треба да 50 лица борави у истом интервалу. У музеју или библиотеци у току дана може да прође и више од 50 лица, јер нису сви у истом временском интервалу. Када се прави одређена финансијска пројекција, рачунају се приходи од продаје карата, док то, рецимо, није присутно у музеју. Присутне су различитости и не могу се занемарити. Ми смо изложенији, угроженији и већи изазови су испред нас.

ГЛАС: С обзиром на то да “Театар фест” ове године није био одржан, шта нам можете рећи што се планова за то тиче и да ли је икад у разматрању била опција онлајн одржавања?

ДОДИГ: “Театар фест” смо пролонгирали за крај октобра, са ставом да је неопходно и драгоцјено да је присутан континуитет. Међутим, сви сматрамо да, колико год нам је у протеклом периоду онлајн театар био драгоцјен, то није суштина нашег дјеловања. С надом да ће бити стечени услови, вољели бисмо да се то реализује у пуном формату. Морамо да се прилагођавамо околностима, у складу са развојем.

ГЛАС: Суштина позоришта и јесте у том односу публике и глумаца.

ДОДИГ: Да. И глумци сада тешко подносе када играју на великој сцени и када је у сали присутно педесет људи са маскама. Они то емотивно доживљавају и није лако.

Положај жена

ГЛАС: Како гледате на статус жена на високим позицијама и мислите ли да раде довољно на побољшању положаја других жена?

ДОДИГ: У данашњем друштву имамо доста жена на одговорним позицијама, које су доказале својим радом да могу да дају допринос одговорно обављајући функцију коју обављају. Способност жена је неспорна и увијек ћу пружити подршку свом полу, уз пуно уважавање супротног пола. Често правимо грешку и као жене не подржавамо једне друге онако као што би требало то да чинимо. Није довољно развијена та свијест па се понекад поједине од нас руководе завишћу и сујетом, што је погрешно. Увијек ћу радо пружити подршку свом полу, за који кажемо да је њежнији, али примјери жена на руководећим положајима показују да смо и те како спремне да се суочимо са свим изазовима.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана