Maja Dodig, direktorica Narodnog pozorišta Republike Srpske za “Glas Srpske”: “Zlatnim dobom” vratićemo se rađanju teatra

Milanka Mitrić
Maja Dodig, direktorica Narodnog pozorišta Republike Srpske za “Glas Srpske”: “Zlatnim dobom” vratićemo se rađanju teatra

Predstava “Zlatno doba” će biti povratak u period razvoja modernog jezgra Banjaluke i nastanka samog pozorišta i nju svi sa radošću očekujemo. Premijeru ćemo održati i ako budu mjere za 50 lica.

Ali nadam se da će epidemiološka situacija biti popravljena i da ćemo moći da donesemo drugačije preporuke kao u Srbiji, gdje je napravljen izuzetak za pozorišnu djelatnost.

Kazala je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” direktorica Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Dodig, osvrćući se na trenutni rad pozorišta te buduće planove, koji bi trebalo da budu realizovani u skladu sa mogućnostima i mjerama koje budu na snazi, naglasivši da će predstava “Zlatno doba” u režiji Željka Stjepanovića premijerno biti odigrana 18. oktobra, na rođendan pozorišta.

- Smatramo da nosimo niži stepen rizika te da bi trebalo da bude napravljen izuzetak, jer je na ovaj način naša osnovna djelatnost ugrožena. Nismo u mogućnosti da stavimo sve predstave na repertoar, jer svaka predstava koja podrazumijeva spoljašnje saradnike stvorila bi gubitke - dodaje ona.

GLAS: Ukaz o osnivanju nacionalnog teatra ban Milosavljević obznanio je 2. septembra prije 90 godina. Šta je osnivanje nacionalnog teatra donijelo, a vidljivo je i danas?

DODIG: Kao neko ko po vokaciji dolazi iz polja umjetnosti ne razdvajam nijednu od grana umjetnosti i s podjednakom emocijom ih doživljavam. Kao nekome ko je rođen u ovom gradu i školovao se u ovom gradu institucije kulture su za mene bile od izuzetnog značaja, kako Dječije pozorište, Banski dvor, tako i nacionalni teatar. Uticale su na razvoj mnogih ličnosti, koje su imale tu emociju i prepoznale značaj. Promjene u društvu utiču i na segment promjene kulturne politike i ciljeva i razvoja institucija kulture. Takođe, nesporan je doprinos resoru umjetnosti i kulture od trenutka osnivanja Akademije umjetnosti. I tada smo, zahvaljujući Univerzitetu u Banjaluci, osnivanjem organizacione jedinice Akademije umjetnosti dobili stručan kadar iz polja dramske, muzičke i likovne umjetnosti. To je uticalo na to da se učvrsti kvalitet scene.

GLAS: Što se obilježavanja 90. rođendana tiče, šta mislite da bi moglo da bude realizovano do kraja godine?

DODIG: Prvu aktivnost koju smo planirali, premijeru predstave “Derviš i smrt” smo morali da prolongiramo imajući u vidu da je još na snazi mjera okupljanja do 50 lica. Imamo više premijernih pretplatnika u odnosu na taj broj, tako da, pored toga što Kastel iziskuje značajna sredstva, i kad ostavite taj finansijski aspekt sa strane, gubi se smisao da se igra za samo 50 ljudi, pored tolikog interesa. No, ono što moramo i imamo obavezu je da na jedan način, i smanjenog obima obilježimo 90. rođendan. Pripremamo svečanu akademiju 23. septembra, jer odlukom tadašnjeg predsjednika Milorada Dodika od tog datuma 1998. godine nosimo današnji naziv.

GLAS: Pozorište u ovoj situaciji najviše ispašta?

DODIG: Mi jesmo više ugroženi od muzeja i biblioteka, jer kod nas treba da 50 lica boravi u istom intervalu. U muzeju ili biblioteci u toku dana može da prođe i više od 50 lica, jer nisu svi u istom vremenskom intervalu. Kada se pravi određena finansijska projekcija, računaju se prihodi od prodaje karata, dok to, recimo, nije prisutno u muzeju. Prisutne su različitosti i ne mogu se zanemariti. Mi smo izloženiji, ugroženiji i veći izazovi su ispred nas.

GLAS: S obzirom na to da “Teatar fest” ove godine nije bio održan, šta nam možete reći što se planova za to tiče i da li je ikad u razmatranju bila opcija onlajn održavanja?

DODIG: “Teatar fest” smo prolongirali za kraj oktobra, sa stavom da je neophodno i dragocjeno da je prisutan kontinuitet. Međutim, svi smatramo da, koliko god nam je u proteklom periodu onlajn teatar bio dragocjen, to nije suština našeg djelovanja. S nadom da će biti stečeni uslovi, voljeli bismo da se to realizuje u punom formatu. Moramo da se prilagođavamo okolnostima, u skladu sa razvojem.

GLAS: Suština pozorišta i jeste u tom odnosu publike i glumaca.

DODIG: Da. I glumci sada teško podnose kada igraju na velikoj sceni i kada je u sali prisutno pedeset ljudi sa maskama. Oni to emotivno doživljavaju i nije lako.

Položaj žena

GLAS: Kako gledate na status žena na visokim pozicijama i mislite li da rade dovoljno na poboljšanju položaja drugih žena?

DODIG: U današnjem društvu imamo dosta žena na odgovornim pozicijama, koje su dokazale svojim radom da mogu da daju doprinos odgovorno obavljajući funkciju koju obavljaju. Sposobnost žena je nesporna i uvijek ću pružiti podršku svom polu, uz puno uvažavanje suprotnog pola. Često pravimo grešku i kao žene ne podržavamo jedne druge onako kao što bi trebalo to da činimo. Nije dovoljno razvijena ta svijest pa se ponekad pojedine od nas rukovode zavišću i sujetom, što je pogrešno. Uvijek ću rado pružiti podršku svom polu, za koji kažemo da je nježniji, ali primjeri žena na rukovodećim položajima pokazuju da smo i te kako spremne da se suočimo sa svim izazovima.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana