Магија луткарства на “Лут фесту”

Миланка Митрић
Магија луткарства на “Лут фесту”

Источно Сарајево - Посебна пажња и преданост су потребни свима који стварају нешто у позоришту, поготово кад то чине за дјецу. Права вјештина је направити добру представу која ће одушевити, насмијати дјецу и подучити их нечему.

Фестивали су једна од прилика да се у неколико дана погледа мноштво представа и да публика види разноврсне комаде из региона и свијета, те да прикажу да је позоришна луткарска магија свеприсутна, једнака, али опет, на свој начин, јединствена и другачија.

Тако ће бити и на овогодишњем јубиларном 20. Међународном фестивалу професионалних луткарских позоришта за дјецу “Лут фест 2019”, који ће бити одржан од 12. до 17. маја у Културном центру Источно Сарајево и неколико градова и општина у Републици Српској.

Првог дана фестивала биће отворена изложба “У царству лутака” Љиљане Брановачки и одржан наступ Дјечијег хора омладине “Звончићи” из Зворника, те перформанс у част јубилеју фестивала. Исте вечери биће одиграна музичко-луткарска представа “Џумбус” Позоришта “Њерк 89” из Аустрије.

Програм ће обухватити догађаје у Источном Сарајеву и Палама. Првог дана у Источном Сарајеву биће одиграни комади “Мала жаба” Луткарског позоришта “Георги Митев” из Бугарске, те “Бајка о чаробном камену” Малог позоришта “Душко Радовић” из Србије. Други дан је резервисан за “Прву причу” у извођењу “Точке на И” из Хрватске, “Под жицама” Луткарског позоришта “Кроникокаб” из Италије и “Гињол” Позоришта лутака” Пинокио” из Србије. Трећег дана биће одигране “Прича о изгубљеном времену” Позоришта лутака из Мостара, “Бенџамино и Хуанита” позоришта “Пицуентос” из Шпаније и “Извини, мама” Дјечијег позоришта Суботица. Четвртог дана предвиђено је да буду одигране “Ким, мало црно пиле” Луткарског позоришта “Влиндерс” из Белгије и “Медвједић Тимотеј” Народног позоришта Републике Српске.

Током неколико дана у Културном центру у Палама биће одигране сљедеће представе: “Царски певачи” Народног позоришта Тоша Јовановић из Србије, “Палчица” Позоришта “Туулевски” из Естоније и “Мала принцеза” Позоришта лутака Ниш.

Фестивал у Источном Сарајеву свечано ће затворити “Палчица” Позоришта “Туулевски” из Естоније.

Осим извођења представа, предвиђено је вријеме посвећено низу предавања и различитим луткарским радионицама, затим радионицама за израду и анимацију лутака, промоцијама издања о луткарству, изложбама и перформансима. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана