Magija lutkarstva na “Lut festu”

Milanka Mitrić
Magija lutkarstva na “Lut festu”

Istočno Sarajevo - Posebna pažnja i predanost su potrebni svima koji stvaraju nešto u pozorištu, pogotovo kad to čine za djecu. Prava vještina je napraviti dobru predstavu koja će oduševiti, nasmijati djecu i podučiti ih nečemu.

Festivali su jedna od prilika da se u nekoliko dana pogleda mnoštvo predstava i da publika vidi raznovrsne komade iz regiona i svijeta, te da prikažu da je pozorišna lutkarska magija sveprisutna, jednaka, ali opet, na svoj način, jedinstvena i drugačija.

Tako će biti i na ovogodišnjem jubilarnom 20. Međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest 2019”, koji će biti održan od 12. do 17. maja u Kulturnom centru Istočno Sarajevo i nekoliko gradova i opština u Republici Srpskoj.

Prvog dana festivala biće otvorena izložba “U carstvu lutaka” Ljiljane Branovački i održan nastup Dječijeg hora omladine “Zvončići” iz Zvornika, te performans u čast jubileju festivala. Iste večeri biće odigrana muzičko-lutkarska predstava “Džumbus” Pozorišta “Njerk 89” iz Austrije.

Program će obuhvatiti događaje u Istočnom Sarajevu i Palama. Prvog dana u Istočnom Sarajevu biće odigrani komadi “Mala žaba” Lutkarskog pozorišta “Georgi Mitev” iz Bugarske, te “Bajka o čarobnom kamenu” Malog pozorišta “Duško Radović” iz Srbije. Drugi dan je rezervisan za “Prvu priču” u izvođenju “Točke na I” iz Hrvatske, “Pod žicama” Lutkarskog pozorišta “Kronikokab” iz Italije i “Ginjol” Pozorišta lutaka” Pinokio” iz Srbije. Trećeg dana biće odigrane “Priča o izgubljenom vremenu” Pozorišta lutaka iz Mostara, “Bendžamino i Huanita” pozorišta “Picuentos” iz Španije i “Izvini, mama” Dječijeg pozorišta Subotica. Četvrtog dana predviđeno je da budu odigrane “Kim, malo crno pile” Lutkarskog pozorišta “Vlinders” iz Belgije i “Medvjedić Timotej” Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Tokom nekoliko dana u Kulturnom centru u Palama biće odigrane sljedeće predstave: “Carski pevači” Narodnog pozorišta Toša Jovanović iz Srbije, “Palčica” Pozorišta “Tuulevski” iz Estonije i “Mala princeza” Pozorišta lutaka Niš.

Festival u Istočnom Sarajevu svečano će zatvoriti “Palčica” Pozorišta “Tuulevski” iz Estonije.

Osim izvođenja predstava, predviđeno je vrijeme posvećeno nizu predavanja i različitim lutkarskim radionicama, zatim radionicama za izradu i animaciju lutaka, promocijama izdanja o lutkarstvu, izložbama i performansima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana