Комаду "На вуковом трагу" гран при 19. Међународног фестивала позоришта за дјецу

Миланка Митрић
Foto: Дјечије позориште РС

БАЊАЛУКА – Гран при за најбољу представу у цјелини на 19. међународном фестивалу позоришта за дјецу, одржаном у Дјечијем позоришту Републике Српске додијељен је представи "На вуковом трагу".

Овај комад, у извођењу Позоришта младих из Новог Сада, најбољим је прогласио жири, који је радио у саставу режисерка Бранка Рудман, режисер Владан Ђурковић и глумица Дјечијег позоришта РС Александра Спасојевић. "На вуковом трагу" је представа која је изабрана од укупно дванаест представа из осам држава.

Специјалну награду фестивала добио је Јакуб Максимов за режију и адаптацију романа "Зов дивљине", Џека Лондона, а за поменуту представу "На вуковом трагу". Како су навели, читав тим који је радио на стварању ове представе, постигао је хармонију споразумијевања у читању овог познатог романа Џека Лондона.

- Представа која оставља без даха, врсно и недвосмислено  доказује колико је, уз све филмске екранизације, театар ближи "читању" књиге, у којем се разумију сви - и они који стварају и они коју вјерују у "створену" умјетност -  наводи жири.

Награда за најбољу режију додијељена је Јакубу Вашичеку за режију представе "Успавана љепотица", Позоришта "Драк" (Храдец Кралове, Чешка Република).

- Повезаношћу свих елемената представе и креативним вођењем глумачко - луткарског ансамбла постигнут је комплетан редитељски рукопис који осликава идеју представе - наводи жири.

Признање за најбољу сценографију добила Ева Фаркашова, за сценографију и костиме представа "Авантуре медвједића", у извођењу Театра "Лалка" из Варшаве и "Дивљи лабудови", Позоришта лутака Ниш, а како је жири навео, она је својим јединственим и чистим изразом овим представама дала посебан печат.  

Хамдија Салибеговић и Неџад Мерџановић, добили су признање за најбољу оригиналну музику, за представу "Тобија" Позоришта младих Сарајево.

- Оригинална музика у представи "Тобија" динамично прати сценску радњу и доприноси идеји  позитивног расположења и ведрине - сматра жири.

На овогодишњем фестивалу додијељено је и пет глумачких награда. Признање је добио Саша Латиновић, за улогу Бака у комаду "На вуковом трагу", јер је вјештином варијација и надахнутом игром створио незабораван лик, те Марио Дрмаћ, за анимацију лутака у комаду "Тобија", јер је сваком лику дао разноврсност и показао вјештине надареног луткара.

Такође, Лубомир Зелев, добио је признање за анимацију лутака у представи "Сњежана и седам патуљака", позоришта "Георги Митев", из Јамбола, док су Патриција Лоренцо и Чантал Франко добили признања за колективну анимацију лутака у представи "Селесте", позоришта " Luz, Micro y Punto", Хихин, Шпанија.

- Минималистичком анимацијом њежних, малих и прозорних лутака - минијатура, одличном пантомимом и игром без ријечи, овај глумачки дуо ствара поетско лирску причу о грчкој митологији - објашњава жири, који је признање додијелио и Игору Видачковићу, Нини Поповић и Алију Камер Аксои, за колективну анимацију у представи "О њежности", Позоришта лутака из Мостара.

Градско казалиште "Зорин дом" из Карловца, добило је специјално признање за представу "На трагу", у којој ансамбл својим поетским изразом развија свијест о заштити природе и очувању вода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана