Komadu "Na vukovom tragu" gran pri 19. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu

Milanka Mitrić
Foto: Dječije pozorište RS

BANjALUKA – Gran pri za najbolju predstavu u cjelini na 19. međunarodnom festivalu pozorišta za djecu, održanom u Dječijem pozorištu Republike Srpske dodijeljen je predstavi "Na vukovom tragu".

Ovaj komad, u izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada, najboljim je proglasio žiri, koji je radio u sastavu režiserka Branka Rudman, režiser Vladan Đurković i glumica Dječijeg pozorišta RS Aleksandra Spasojević. "Na vukovom tragu" je predstava koja je izabrana od ukupno dvanaest predstava iz osam država.

Specijalnu nagradu festivala dobio je Jakub Maksimov za režiju i adaptaciju romana "Zov divljine", Džeka Londona, a za pomenutu predstavu "Na vukovom tragu". Kako su naveli, čitav tim koji je radio na stvaranju ove predstave, postigao je harmoniju sporazumijevanja u čitanju ovog poznatog romana Džeka Londona.

- Predstava koja ostavlja bez daha, vrsno i nedvosmisleno  dokazuje koliko je, uz sve filmske ekranizacije, teatar bliži "čitanju" knjige, u kojem se razumiju svi - i oni koji stvaraju i oni koju vjeruju u "stvorenu" umjetnost -  navodi žiri.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Jakubu Vašičeku za režiju predstave "Uspavana ljepotica", Pozorišta "Drak" (Hradec Kralove, Češka Republika).

- Povezanošću svih elemenata predstave i kreativnim vođenjem glumačko - lutkarskog ansambla postignut je kompletan rediteljski rukopis koji oslikava ideju predstave - navodi žiri.

Priznanje za najbolju scenografiju dobila Eva Farkašova, za scenografiju i kostime predstava "Avanture medvjedića", u izvođenju Teatra "Lalka" iz Varšave i "Divlji labudovi", Pozorišta lutaka Niš, a kako je žiri naveo, ona je svojim jedinstvenim i čistim izrazom ovim predstavama dala poseban pečat.  

Hamdija Salibegović i Nedžad Merdžanović, dobili su priznanje za najbolju originalnu muziku, za predstavu "Tobija" Pozorišta mladih Sarajevo.

- Originalna muzika u predstavi "Tobija" dinamično prati scensku radnju i doprinosi ideji  pozitivnog raspoloženja i vedrine - smatra žiri.

Na ovogodišnjem festivalu dodijeljeno je i pet glumačkih nagrada. Priznanje je dobio Saša Latinović, za ulogu Baka u komadu "Na vukovom tragu", jer je vještinom varijacija i nadahnutom igrom stvorio nezaboravan lik, te Mario Drmać, za animaciju lutaka u komadu "Tobija", jer je svakom liku dao raznovrsnost i pokazao vještine nadarenog lutkara.

Takođe, Lubomir Zelev, dobio je priznanje za animaciju lutaka u predstavi "Snježana i sedam patuljaka", pozorišta "Georgi Mitev", iz Jambola, dok su Patricija Lorenco i Čantal Franko dobili priznanja za kolektivnu animaciju lutaka u predstavi "Seleste", pozorišta " Luz, Micro y Punto", Hihin, Španija.

- Minimalističkom animacijom nježnih, malih i prozornih lutaka - minijatura, odličnom pantomimom i igrom bez riječi, ovaj glumački duo stvara poetsko lirsku priču o grčkoj mitologiji - objašnjava žiri, koji je priznanje dodijelio i Igoru Vidačkoviću, Nini Popović i Aliju Kamer Aksoi, za kolektivnu animaciju u predstavi "O nježnosti", Pozorišta lutaka iz Mostara.

Gradsko kazalište "Zorin dom" iz Karlovca, dobilo je specijalno priznanje za predstavu "Na tragu", u kojoj ansambl svojim poetskim izrazom razvija svijest o zaštiti prirode i očuvanju voda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana