Комад у режији Тихомира Станића и Марка Мисираче премијерно одигран у Београду: Дон Жуан и вријеме незаситости

Приредила: Миланка Митрић/агенције
Комад у режији Тихомира Станића и Марка Мисираче премијерно одигран у Београду: Дон Жуан и вријеме незаситости

БЕОГРАД - "Дон Жуан" је комад који прати авантуре чувеног заводника, а чијом новом адаптацијом је направљена алузија на савремену друштвено-политичку ситуацију и свијет насиља, сукоба и обрачуна.

Његова нова верзија, у режији Тихомира Станића и Марка Мисираче, а у адаптацији студенткиње драматургије са ФДУ Бањалучанке Виде Давидовић, оживљена је у Београду и премијерно одиграна на позоришној сцени "Театријум" у Београду.

С обзиром на то да је ријеч о слободној адаптацији, чувени француски љубавник претворен је у црногорског јунака, који има намјеру да успије у Београду. Комад говори о жељи људи који дођу у престоницу да се изборе за добар положај у друштву, у 21. вијеку. Овај Дон Жуан, незасит је и стално тражи нове изазове, а на свом путу стога упада у разне неприлике. Заводи жене, од свијета и живота узима све, а његова похлепа у свему води га у пропаст.

Глумац Ђорђе Марковић у комаду игра господина Недељковића, за којег је навео да је покретач радње у комаду.

- Недељковић је неко ко жели да сачува свој породични живот и у традиционалном смислу се смести у друштво, али све што се дешава око њега, ремети му тај план да одржи породицу и себе и пре свега своје ментално здравље – објаснио је Марковић.

Глумац се раније више осврнуо на сам период у којем живи Дон Жуан и на поруке које овај комад у себи носи.

- Време Дон Жуана је данас време - незаситости. Ми заиста не знамо како да се заситимо, нахранимо, јер су нам чула отупела од превише визуелних сензација. По мени ово можда и јесте прича о тим сензацијама, шта се дешава са човеком када се презасити - додао је Марковић.

Стефан Радоњић игра главног лика, модерног, београдског Дон Жуана, а уз њега су играли и Тихомир Станић и Владан Гајовић, као и Лепомир Ивковић, Ивана Дудић многи други.

- Мој Дон Жуан живи према неким својим правилима, води га ерос и танатос, односно живот и смрт. Било ми је занимљиво да откријем зашто он толико пркоси свим опасностима и осветама које га окупирају - казао је глумац Стефан Радоњић.

"Дон Жуан" је на програму сваке вечери до краја ове седмице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана