Komad u režiji Tihomira Stanića i Marka Misirače premijerno odigran u Beogradu: Don Žuan i vrijeme nezasitosti

Priredila: Milanka Mitrić/agencije
Komad u režiji Tihomira Stanića i Marka Misirače premijerno odigran u Beogradu: Don Žuan i vrijeme nezasitosti

BEOGRAD - "Don Žuan" je komad koji prati avanture čuvenog zavodnika, a čijom novom adaptacijom je napravljena aluzija na savremenu društveno-političku situaciju i svijet nasilja, sukoba i obračuna.

Njegova nova verzija, u režiji Tihomira Stanića i Marka Misirače, a u adaptaciji studentkinje dramaturgije sa FDU Banjalučanke Vide Davidović, oživljena je u Beogradu i premijerno odigrana na pozorišnoj sceni "Teatrijum" u Beogradu.

S obzirom na to da je riječ o slobodnoj adaptaciji, čuveni francuski ljubavnik pretvoren je u crnogorskog junaka, koji ima namjeru da uspije u Beogradu. Komad govori o želji ljudi koji dođu u prestonicu da se izbore za dobar položaj u društvu, u 21. vijeku. Ovaj Don Žuan, nezasit je i stalno traži nove izazove, a na svom putu stoga upada u razne neprilike. Zavodi žene, od svijeta i života uzima sve, a njegova pohlepa u svemu vodi ga u propast.

Glumac Đorđe Marković u komadu igra gospodina Nedeljkovića, za kojeg je naveo da je pokretač radnje u komadu.

- Nedeljković je neko ko želi da sačuva svoj porodični život i u tradicionalnom smislu se smesti u društvo, ali sve što se dešava oko njega, remeti mu taj plan da održi porodicu i sebe i pre svega svoje mentalno zdravlje – objasnio je Marković.

Glumac se ranije više osvrnuo na sam period u kojem živi Don Žuan i na poruke koje ovaj komad u sebi nosi.

- Vreme Don Žuana je danas vreme - nezasitosti. Mi zaista ne znamo kako da se zasitimo, nahranimo, jer su nam čula otupela od previše vizuelnih senzacija. Po meni ovo možda i jeste priča o tim senzacijama, šta se dešava sa čovekom kada se prezasiti - dodao je Marković.

Stefan Radonjić igra glavnog lika, modernog, beogradskog Don Žuana, a uz njega su igrali i Tihomir Stanić i Vladan Gajović, kao i Lepomir Ivković, Ivana Dudić mnogi drugi.

- Moj Don Žuan živi prema nekim svojim pravilima, vodi ga eros i tanatos, odnosno život i smrt. Bilo mi je zanimljivo da otkrijem zašto on toliko prkosi svim opasnostima i osvetama koje ga okupiraju - kazao je glumac Stefan Radonjić.

"Don Žuan" je na programu svake večeri do kraja ove sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana