“Ко се боји Вирџиније Вулф” 24. јула на Брионима

Агенције
“Ко се боји Вирџиније Вулф” 24. јула на Брионима

Јубиларну 20. сезону Казалиште Улисес на Брионима почеће 24. јула извођењем представе “Ко се боји Вирџиније Вулф”, саопштили су јуче из тог позоришта.

У режији Ленке Удовички, комад је имао премијерно извођење у оквиру Фестивала “Улисес” на тврђави Минор на Малом Бриону 29. јула 2019. године.

Прича је смјештена током необавезне сједељке, када средовјечни брачни пар, универзитетски професор историје Џорџ и деканова кћерка Марта подстакнути алкохолом, започињу ментално и емотивно исцрпљујућу вербалну игру оптуживања и злостављања у коју уплићу и своје госте.

Мрачна слика брака, академских грађана, који представљају стубове средње класе, као и разлагање типичног обрасца драмске приче кроз на први поглед бесциљну и бесмислену пијанку подстиче и разлаже најразличитије људске пориве.

Улоге тумаче Раде Шербеџија, Катарина Бистровић Дарваш, Милан Марић/Љубомир Булајић и Ромина Тонковић/Ника Иванчић.

Овај комад у Београдском драмском позоришту имао је култну верзију из 1991. године у режији Душана Јовановића са Мирјаном Карановић, Радетом Шербеџијом, Жељком Цветан и Александром Алачем.

Аутор драме “Ко се боји Вирџиније Вулф?” је Едвард Олби који је 1962. године, послије представе изведене по овом дјелу, добио статус највећег живог драмског писца у САД.

Олби, троструки добитник “Пулицерове” награде, писао је “тмурним хумором, истражујући тамне стране брака, религије, подизања дјеце и америчког начина живота”, како су оцијенили критичари.

Његов најпознатији рад, “Ко се боји Вирџиније Вулф?”, портрет распадања брака представљен кроз једну ноћ, одбијен је 1963. за “Пулицерову” награду, након дебитовања на Бродвеју претходне године. Савјетодавни одбор за награду је одлуку донио због бројних псовки и сексуалних тема.

Касније је на исти текст снимљен филм у којем глуме Ричард Бартон и Елизабет Тејлор. Олби се у овој драми бави егзистенцијалним питањима, како живјети, на који начин поднијети живот и сурову реалност, и како се против ње борити. Одговор је сажет и он гласи: ко се боји Вирџиније Вулф,  са њом треба да се суочава, како би страх од ње био побијеђен, а тиме стварни живот настављен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана