“Ko se boji Virdžinije Vulf” 24. jula na Brionima

Agencije
“Ko se boji Virdžinije Vulf” 24. jula na Brionima

Jubilarnu 20. sezonu Kazalište Ulises na Brionima počeće 24. jula izvođenjem predstave “Ko se boji Virdžinije Vulf”, saopštili su juče iz tog pozorišta.

U režiji Lenke Udovički, komad je imao premijerno izvođenje u okviru Festivala “Ulises” na tvrđavi Minor na Malom Brionu 29. jula 2019. godine.

Priča je smještena tokom neobavezne sjedeljke, kada sredovječni bračni par, univerzitetski profesor istorije Džordž i dekanova kćerka Marta podstaknuti alkoholom, započinju mentalno i emotivno iscrpljujuću verbalnu igru optuživanja i zlostavljanja u koju upliću i svoje goste.

Mračna slika braka, akademskih građana, koji predstavljaju stubove srednje klase, kao i razlaganje tipičnog obrasca dramske priče kroz na prvi pogled besciljnu i besmislenu pijanku podstiče i razlaže najrazličitije ljudske porive.

Uloge tumače Rade Šerbedžija, Katarina Bistrović Darvaš, Milan Marić/Ljubomir Bulajić i Romina Tonković/Nika Ivančić.

Ovaj komad u Beogradskom dramskom pozorištu imao je kultnu verziju iz 1991. godine u režiji Dušana Jovanovića sa Mirjanom Karanović, Radetom Šerbedžijom, Željkom Cvetan i Aleksandrom Alačem.

Autor drame “Ko se boji Virdžinije Vulf?” je Edvard Olbi koji je 1962. godine, poslije predstave izvedene po ovom djelu, dobio status najvećeg živog dramskog pisca u SAD.

Olbi, trostruki dobitnik “Pulicerove” nagrade, pisao je “tmurnim humorom, istražujući tamne strane braka, religije, podizanja djece i američkog načina života”, kako su ocijenili kritičari.

Njegov najpoznatiji rad, “Ko se boji Virdžinije Vulf?”, portret raspadanja braka predstavljen kroz jednu noć, odbijen je 1963. za “Pulicerovu” nagradu, nakon debitovanja na Brodveju prethodne godine. Savjetodavni odbor za nagradu je odluku donio zbog brojnih psovki i seksualnih tema.

Kasnije je na isti tekst snimljen film u kojem glume Ričard Barton i Elizabet Tejlor. Olbi se u ovoj drami bavi egzistencijalnim pitanjima, kako živjeti, na koji način podnijeti život i surovu realnost, i kako se protiv nje boriti. Odgovor je sažet i on glasi: ko se boji Virdžinije Vulf,  sa njom treba da se suočava, kako bi strah od nje bio pobijeđen, a time stvarni život nastavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana