Књижевник Дејан Алексић за "Глас Српске": "Пети лептир" Уроша Петровића пут у авантуру

Александра Глишић
Књижевник Дејан Алексић за "Глас Српске": "Пети лептир" Уроша Петровића пут у авантуру

БАЊАЛУКА - Пјесник, драмски писац и стваралац књижевних дјела за дјецу Дејан Алексић подсјећа да је за књигу увијек добро вријеме и прави час, а да у неким тешким временима читање може бити начин да се бранимо од невоље.

- Иако је то наизглед усамљенички чин, најмање смо сами док читамо. Улазимо у животе књижевних јунака, прескачемо времена, упознајемо нова и другачија поднебља. Поред класика светске и домаће књижевности за децу и младе, којима је увек добро враћати се, препоручујем овом приликом одличне књиге наших савремених писаца Јасминке Петровић, Владиславе Војновић, Владимира Андрића, Игора Коларова, Уроша Петровића и Стефана Тићмија - каже Алексић који је за "Глас Српске" саставио листу књига за дјецу које су идеалне за читање у изолацији.

Прва на његовој листи нашла се књига "Лето кад сам научила да летим" Јасминке Петровић коју је окарактерисао као један од најбољих новијих српских романа намијењених младима.

- То је прича о девојчици која из Београда путује на Хвар, код бакине сестре, у средину о којој зна мало, ставља у средиште читаочеве пажње нека од кључних и универзалних питања у периоду одрастања. Већ позната као ауторка романа који су тематски окренути пољима дечјих и адолесцентских проблема, искушења и недоумица, Јасминка Петровић ову причу води на мајсторски начин, прожимајући је правом мером драме и хумора - испричао је Алексић.

На друго мјесто смјестио се роман "Аврам, Богдан воду газе" Владиславе Војновић чија радња прати авантуру описмењавања дјевојчице Меланије, мудре и домишљате, и свакако помало својеглаве, што иде уз памет и дјетињство.

- Ово је један из колекције романа "Азбучни ред", издавачке куће "Службени гласник". Као и у осталим, и у овом роману водећа тема су азбука, слова, писменост... Ваља поменути да је ову колекцију осмислио и уредио наш истакнути писац и академик Горан Петровић - истиче Алексић.

За Владимира Андрића, додаје Алексић, знамо да је један од најупечатљивијих пјесника и приповједача оне прослављене радовићевске поетике.

- Можда би се могло рећи да је Владимир Андрић врхунац свог стваралачког замаха постигао у чувеним причама о Пустолову, којег је на малом екрану оживео ненадмашни Милан Гутовић. Стога препоручујем књигу прича "Кроз гудуре Обреновца", екстремно духовито штиво у којем се писац поиграва значењима, пародира мотиве и суверено користи своје богато стваралачко и читалачко искуство - казао је Алексић.

Игор Коларов, примјећује Алексић, једна је од најчудеснијих појава у српској књижевности на почетку новог вијека, а написао је роман какав наша литература за дјецу није имала до тада.

- "Аги и Ема" је роман који се не сме заобићи. Наизглед једноставним приповедним стилом, писац нам на дирљив начин говори о усамљености и пријатељству. Нетипични ликови јунака, дечака Агија и луцкасте старице Еме, буде у нама људску топлину и саосећајност. Обоје су помало неснађени у свету јасних правила и образаца, па се међу њима развија однос међусобне подршке. И наједном, њихов особењачки свет постаје место посебне логике и разумевања. Ово је роман који нас, између осталог, учи да светови нису ствар једноличног кроја, већ простори где свако треба да развије своју различитост - испричао је Алексић.

У својим препорукама наводи да мало ко није чуо за Уроша Петровића који се прославио серијалом књига под насловом "Загонетне приче".

- Овај мајстор енигматике стављене у службу књижевности написао је и неколико жанровски занимљивих романа, од којих за ову прилику препоручујем "Пети лептир". И овде имамо усамљеног и повученог дечака, али амбијент овог романа чине мистерија и фантастика. Петровић је мајстор напетих сцена и неочекиваних обрта. Отуда не треба да чуди што је ово дело веома брзо по објављивању дочекало и своју филмску верзију - указује Алексић.

Листу је заокружио књигом најмлађег међу ауторима.

- Стефан Тићми се у први списатељски ешалон уписао књижевним првенцем, кратким романом "Ја сам Акико". Овај роман је муњевитом брзином дошао на врхове читалачких топ-листа, сасвим заслужено. Писана префињеним лирским стилом, једноставним исказима, проткана пријемчивом мудрошћу и егзиперијевском лепотом увида, ова књига ће у читаоцу пробудити трагача за скривеним смислом који је, заправо, свуда око нас - открива Алексић.

Награде

Дејан Алексић је објавио десет књига пјесама, књигу драма и више од двадесет књига за дјецу. Двоструки је добитник награда "Политикин забавник" и "Невен", а међу значајним признањима која је добио за књижевно стваралаштво за дјецу налазе се и Награда Змајевих дечјих игара, "Златно Гашино перо", награда Радио Београда, награда Сајма књига у Београду, "Раде Обреновић", "Плави чуперак", као и међународна награда "Мали принц".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана