Književnik Dejan Aleksić za "Glas Srpske": "Peti leptir" Uroša Petrovića put u avanturu

Aleksandra Glišić
Književnik Dejan Aleksić za "Glas Srpske": "Peti leptir" Uroša Petrovića put u avanturu

BANjALUKA - Pjesnik, dramski pisac i stvaralac književnih djela za djecu Dejan Aleksić podsjeća da je za knjigu uvijek dobro vrijeme i pravi čas, a da u nekim teškim vremenima čitanje može biti način da se branimo od nevolje.

- Iako je to naizgled usamljenički čin, najmanje smo sami dok čitamo. Ulazimo u živote književnih junaka, preskačemo vremena, upoznajemo nova i drugačija podneblja. Pored klasika svetske i domaće književnosti za decu i mlade, kojima je uvek dobro vraćati se, preporučujem ovom prilikom odlične knjige naših savremenih pisaca Jasminke Petrović, Vladislave Vojnović, Vladimira Andrića, Igora Kolarova, Uroša Petrovića i Stefana Tićmija - kaže Aleksić koji je za "Glas Srpske" sastavio listu knjiga za djecu koje su idealne za čitanje u izolaciji.

Prva na njegovoj listi našla se knjiga "Leto kad sam naučila da letim" Jasminke Petrović koju je okarakterisao kao jedan od najboljih novijih srpskih romana namijenjenih mladima.

- To je priča o devojčici koja iz Beograda putuje na Hvar, kod bakine sestre, u sredinu o kojoj zna malo, stavlja u središte čitaočeve pažnje neka od ključnih i univerzalnih pitanja u periodu odrastanja. Već poznata kao autorka romana koji su tematski okrenuti poljima dečjih i adolescentskih problema, iskušenja i nedoumica, Jasminka Petrović ovu priču vodi na majstorski način, prožimajući je pravom merom drame i humora - ispričao je Aleksić.

Na drugo mjesto smjestio se roman "Avram, Bogdan vodu gaze" Vladislave Vojnović čija radnja prati avanturu opismenjavanja djevojčice Melanije, mudre i domišljate, i svakako pomalo svojeglave, što ide uz pamet i djetinjstvo.

- Ovo je jedan iz kolekcije romana "Azbučni red", izdavačke kuće "Službeni glasnik". Kao i u ostalim, i u ovom romanu vodeća tema su azbuka, slova, pismenost... Valja pomenuti da je ovu kolekciju osmislio i uredio naš istaknuti pisac i akademik Goran Petrović - ističe Aleksić.

Za Vladimira Andrića, dodaje Aleksić, znamo da je jedan od najupečatljivijih pjesnika i pripovjedača one proslavljene radovićevske poetike.

- Možda bi se moglo reći da je Vladimir Andrić vrhunac svog stvaralačkog zamaha postigao u čuvenim pričama o Pustolovu, kojeg je na malom ekranu oživeo nenadmašni Milan Gutović. Stoga preporučujem knjigu priča "Kroz gudure Obrenovca", ekstremno duhovito štivo u kojem se pisac poigrava značenjima, parodira motive i suvereno koristi svoje bogato stvaralačko i čitalačko iskustvo - kazao je Aleksić.

Igor Kolarov, primjećuje Aleksić, jedna je od najčudesnijih pojava u srpskoj književnosti na početku novog vijeka, a napisao je roman kakav naša literatura za djecu nije imala do tada.

- "Agi i Ema" je roman koji se ne sme zaobići. Naizgled jednostavnim pripovednim stilom, pisac nam na dirljiv način govori o usamljenosti i prijateljstvu. Netipični likovi junaka, dečaka Agija i luckaste starice Eme, bude u nama ljudsku toplinu i saosećajnost. Oboje su pomalo nesnađeni u svetu jasnih pravila i obrazaca, pa se među njima razvija odnos međusobne podrške. I najednom, njihov osobenjački svet postaje mesto posebne logike i razumevanja. Ovo je roman koji nas, između ostalog, uči da svetovi nisu stvar jednoličnog kroja, već prostori gde svako treba da razvije svoju različitost - ispričao je Aleksić.

U svojim preporukama navodi da malo ko nije čuo za Uroša Petrovića koji se proslavio serijalom knjiga pod naslovom "Zagonetne priče".

- Ovaj majstor enigmatike stavljene u službu književnosti napisao je i nekoliko žanrovski zanimljivih romana, od kojih za ovu priliku preporučujem "Peti leptir". I ovde imamo usamljenog i povučenog dečaka, ali ambijent ovog romana čine misterija i fantastika. Petrović je majstor napetih scena i neočekivanih obrta. Otuda ne treba da čudi što je ovo delo veoma brzo po objavljivanju dočekalo i svoju filmsku verziju - ukazuje Aleksić.

Listu je zaokružio knjigom najmlađeg među autorima.

- Stefan Tićmi se u prvi spisateljski ešalon upisao književnim prvencem, kratkim romanom "Ja sam Akiko". Ovaj roman je munjevitom brzinom došao na vrhove čitalačkih top-lista, sasvim zasluženo. Pisana prefinjenim lirskim stilom, jednostavnim iskazima, protkana prijemčivom mudrošću i egziperijevskom lepotom uvida, ova knjiga će u čitaocu probuditi tragača za skrivenim smislom koji je, zapravo, svuda oko nas - otkriva Aleksić.

Nagrade

Dejan Aleksić je objavio deset knjiga pjesama, knjigu drama i više od dvadeset knjiga za djecu. Dvostruki je dobitnik nagrada "Politikin zabavnik" i "Neven", a među značajnim priznanjima koja je dobio za književno stvaralaštvo za djecu nalaze se i Nagrada Zmajevih dečjih igara, "Zlatno Gašino pero", nagrada Radio Beograda, nagrada Sajma knjiga u Beogradu, "Rade Obrenović", "Plavi čuperak", kao i međunarodna nagrada "Mali princ".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana