„Кестенбург": Изведена престава „Сербус-Еуропеикус"

И.Б.
„Кестенбург": Изведена престава „Сербус-Еуропеикус"

БАЊАЛУКА - Представа „Сербус-Еуропеикус" у извођењу студената Академије умјетности Универзитета у Бањалуци изведена је данас у оквиру такмичарског програма на Фестивалу студентских позоришта „Кестенбург".

Ријеч је о испитној представи студената треће године Глуме у класи професорице Јелене Трепетове Костић. Комад је рађен по тексту Зорана Костића, а у режији Јелене Трепетове Костић.

Пред публиком у Народном позоришти Републике Српске играли су Драгана Арсенић, Ђорђе Ивић, Раде Костић, Дана Полетан, Андрија Митић, Теодора Стојковић, Софија Ристић, Данило Миленковић, Марко Вујевић и Никола Милаковић.

За најбоље глумце у представи изабрани су Теодора Стојковић и Андрија Митић.

Ликови ове трагикомичне фантазмагорије су јунаци српске историје и епике али и митолошка бића, односно представници ововременског, глобалистичког свијета.

Ликови из прве групе нису живи људи, него воштане музејске фигуре "у природној величини". Ликови друге скупине су углавном негативци, они су живи и доминантни у односу на воштане великане. Како се радња даље одвија увиђамо да су они принудили музејске јунаке да учине оно немогуће, принудлили су их на самооживљавање као залог за улазак у елитну европску заједницу историјских бесмртника.

Тако су српски "воштаници" доведени пред свршен чин. Они за једну ноћ треба да пронађу недодирљиво божанство, које ће одлучити њихову судбину о уласку у европску заједницу. Међу јунацима се појављују  хајдук Мали Радојица, Анђелија Страхињић, Филип Вишњић и други интересантни ликови из српске историје, а Мали Радојица има посебну мисију пуну искушења, замки и опасних препрека.

У овиру пратећег програма у 14 часова биће одиграна представа „Наша крила" Фокс театра из Чунчеона, из провинције Кангвон, а за 16 часова заказан је комад „Служавка господрица" Факултета музичких уметности из Београда.

У такмичарском програму вечерас, у 18 часова, наступиће студенти Факултета драмских умјетности са Цетиња који ће извести представу „У пламену страсти".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана