„Kestenburg": Izvedena prestava „Serbus-Europeikus"

I.B.
„Kestenburg": Izvedena prestava „Serbus-Europeikus"

BANjALUKA - Predstava „Serbus-Europeikus" u izvođenju studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci izvedena je danas u okviru takmičarskog programa na Festivalu studentskih pozorišta „Kestenburg".

Riječ je o ispitnoj predstavi studenata treće godine Glume u klasi profesorice Jelene Trepetove Kostić. Komad je rađen po tekstu Zorana Kostića, a u režiji Jelene Trepetove Kostić.

Pred publikom u Narodnom pozorišti Republike Srpske igrali su Dragana Arsenić, Đorđe Ivić, Rade Kostić, Dana Poletan, Andrija Mitić, Teodora Stojković, Sofija Ristić, Danilo Milenković, Marko Vujević i Nikola Milaković.

Za najbolje glumce u predstavi izabrani su Teodora Stojković i Andrija Mitić.

Likovi ove tragikomične fantazmagorije su junaci srpske istorije i epike ali i mitološka bića, odnosno predstavnici ovovremenskog, globalističkog svijeta.

Likovi iz prve grupe nisu živi ljudi, nego voštane muzejske figure "u prirodnoj veličini". Likovi druge skupine su uglavnom negativci, oni su živi i dominantni u odnosu na voštane velikane. Kako se radnja dalje odvija uviđamo da su oni prinudili muzejske junake da učine ono nemoguće, prinudlili su ih na samooživljavanje kao zalog za ulazak u elitnu evropsku zajednicu istorijskih besmrtnika.

Tako su srpski "voštanici" dovedeni pred svršen čin. Oni za jednu noć treba da pronađu nedodirljivo božanstvo, koje će odlučiti njihovu sudbinu o ulasku u evropsku zajednicu. Među junacima se pojavljuju  hajduk Mali Radojica, Anđelija Strahinjić, Filip Višnjić i drugi interesantni likovi iz srpske istorije, a Mali Radojica ima posebnu misiju punu iskušenja, zamki i opasnih prepreka.

U oviru pratećeg programa u 14 časova biće odigrana predstava „Naša krila" Foks teatra iz Čunčeona, iz provincije Kangvon, a za 16 časova zakazan je komad „Služavka gospodrica" Fakulteta muzičkih umetnosti iz Beograda.

U takmičarskom programu večeras, u 18 časova, nastupiće studenti Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja koji će izvesti predstavu „U plamenu strasti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana