Кабареом „Кроз живот са Вељом“ отворен 15. „Заплет“ у Бањалуци

Миланка Митрић
Foto: ГП „Јазавац“

БАЊАЛУКА - Премијерним извођењем кабареа „Кроз живот са Вељом“, у режији Слободана Перишића, вечерас је у Градском позоришту „Јазавац“ отворен 15. Међународни фестивал глумца „Заплет“.

Ова представа настала је у копродукцији са Градским позориштем Градишка, а насловну улогу игра глумац Велимир Бланић.

Поред њега у представи је оркестар сачињен од глумаца и музичара, а то су Владимир Ђорђевић, Александар Бланић, Сава Кнежевић и Милан Савић.

„Кроз живот са Вељом“ приказује живот као такав, кроз причу, глуму, игру и музику, уз духовите, стварне, али и тужне тренутке. Публика је, препознавши једну искрену позоришну, животну причу, у чијим дијеловима сви можемо да пронађемо нешто своје, наградила ову игру вишеминутним аплаузима. Јединствен комад добио је и јединствен крај, па је тако након аплауза Бланић заједно са оркестром отпјевао још једну пјесму, створивши својеврсну представу на бис. 

Такмичарски програм почиње сутра, када ће у 20 часова бити одиграна представа „Наш разред“ (по тексту Тадеуша Слобођанека) Народног позоришта Београд, у режији Татјане Мандић Ригонат. Након представе, у 22 часа биће одржан разговор са глумицом Бранком Катић, у оквиру програма „Разговор с глумцима“.

Идућег дана, у недјељу, од 20 часова на програму је представа „Избацивачи“ (Театар „Егзит“ из Загреба), рађена по тексту Џона Годберга, а у режији Матка Рагужа. У програму „Разговор с глумцима“ од 22 часа гостује Андрија Милошевић.

Комад „Губитник“ (Томас Бернхард/Александар Сергејевич Пушкин) Југословенског драмског позоришта на програму је у понедјељак у 20 часова. Ријеч је о представи рађеној у режији и драматизацији Наташе Радуловић. 

Уторак навече (од 20 часова), резервисан је за представу „Перзеиде“, Емине Ковачевић, у режији Кармен Обрдаљ, Народног позоришта Мостар, а сриједа (такође у 20 часова), за посљедњу такмичарску представу - монодраму „Браво за кловна“, Миње Пековић (Народно позориште Суботица). 

Посљедњег фестивалског дана биће од 20 часова биће приказан документарни филм о Славку Штимцу „Самотњак“. Након филма биће промовисана његова монографија „Славко Штимац – тихи херој екрана“ и биће уприличен разговор с глумцем, који ће водити редитељ Марко Мисирача.

Селектор представа је глумац и организатор ГП „Јазавац“ Љубиша Савановић, а о најбољој одлучује жири у саставу: глумица и теоретичарка позоришта Маја Ристић, вишемедијски умјетник Младен Миљановић и глумица Народног позоришта Републике Српске Смиљана Маринковић. 

Пратећи програм фестивала, осим „Разговора са глумцима“ чини изложба слика Перице Ивановића „Јазавац у Јазавцу“, која је отворена у понедјељак, као и читање драма студената Академије умјетности у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана