Kabareom „Kroz život sa Veljom“ otvoren 15. „Zaplet“ u Banjaluci

Milanka Mitrić
Foto: GP „Jazavac“

BANjALUKA - Premijernim izvođenjem kabarea „Kroz život sa Veljom“, u režiji Slobodana Perišića, večeras je u Gradskom pozorištu „Jazavac“ otvoren 15. Međunarodni festival glumca „Zaplet“.

Ova predstava nastala je u koprodukciji sa Gradskim pozorištem Gradiška, a naslovnu ulogu igra glumac Velimir Blanić.

Pored njega u predstavi je orkestar sačinjen od glumaca i muzičara, a to su Vladimir Đorđević, Aleksandar Blanić, Sava Knežević i Milan Savić.

„Kroz život sa Veljom“ prikazuje život kao takav, kroz priču, glumu, igru i muziku, uz duhovite, stvarne, ali i tužne trenutke. Publika je, prepoznavši jednu iskrenu pozorišnu, životnu priču, u čijim dijelovima svi možemo da pronađemo nešto svoje, nagradila ovu igru višeminutnim aplauzima. Jedinstven komad dobio je i jedinstven kraj, pa je tako nakon aplauza Blanić zajedno sa orkestrom otpjevao još jednu pjesmu, stvorivši svojevrsnu predstavu na bis. 

Takmičarski program počinje sutra, kada će u 20 časova biti odigrana predstava „Naš razred“ (po tekstu Tadeuša Slobođaneka) Narodnog pozorišta Beograd, u režiji Tatjane Mandić Rigonat. Nakon predstave, u 22 časa biće održan razgovor sa glumicom Brankom Katić, u okviru programa „Razgovor s glumcima“.

Idućeg dana, u nedjelju, od 20 časova na programu je predstava „Izbacivači“ (Teatar „Egzit“ iz Zagreba), rađena po tekstu Džona Godberga, a u režiji Matka Raguža. U programu „Razgovor s glumcima“ od 22 časa gostuje Andrija Milošević.

Komad „Gubitnik“ (Tomas Bernhard/Aleksandar Sergejevič Puškin) Jugoslovenskog dramskog pozorišta na programu je u ponedjeljak u 20 časova. Riječ je o predstavi rađenoj u režiji i dramatizaciji Nataše Radulović. 

Utorak naveče (od 20 časova), rezervisan je za predstavu „Perzeide“, Emine Kovačević, u režiji Karmen Obrdalj, Narodnog pozorišta Mostar, a srijeda (takođe u 20 časova), za posljednju takmičarsku predstavu - monodramu „Bravo za klovna“, Minje Peković (Narodno pozorište Subotica). 

Posljednjeg festivalskog dana biće od 20 časova biće prikazan dokumentarni film o Slavku Štimcu „Samotnjak“. Nakon filma biće promovisana njegova monografija „Slavko Štimac – tihi heroj ekrana“ i biće upriličen razgovor s glumcem, koji će voditi reditelj Marko Misirača.

Selektor predstava je glumac i organizator GP „Jazavac“ Ljubiša Savanović, a o najboljoj odlučuje žiri u sastavu: glumica i teoretičarka pozorišta Maja Ristić, višemedijski umjetnik Mladen Miljanović i glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Smiljana Marinković. 

Prateći program festivala, osim „Razgovora sa glumcima“ čini izložba slika Perice Ivanovića „Jazavac u Jazavcu“, koja je otvorena u ponedjeljak, kao i čitanje drama studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana