“Јефимија” - прича о жени средњовјековне Србије и данашњице изведена у Костајници

Срна
“Јефимија” - прича о жени средњовјековне Србије и данашњице изведена у Костајници

КОСТАЈНИЦА - У Костајници је вечерас представом “Јефимија” требињског Градског позоришта завршено обиљежавање крсне славе општине - Духова.

Лик Јефимије, српске деспотице и прве српске пјесникиње, отјеловила је глумица Тијана Јовановић, која истиче да ова представа говори о судбини жене у средњовјековној Србији, али и о жени данашњице.

“Нема много разлике. Жене су увијек носиле тешко бреме и носе га и данас. Сада су мало другачији услови, али данашња жена мора да буде кћерка, супруга, мајка и врхунска у својој каријери, и то све уздигнуте главе и са осмијехом на лицу. А видјели смо какве је све Јелена муке преживљавала и увијек остајала достојанствена. Јелена Мрњавчевић, односно Јефимија је за мене жсве жене у једнојж”, рекла је Јовановићева Срни.

Према њеним ријечима, Јефимија је вишеслојан и компликован лик, те представља један од највећих изазова у њеној досадашњој каријери.

“Са друге стране, што више је играм, то она више постаје дио мене. Десило ми се једном да сам превише допустила у току игре да лик Јефимије постане мој и требало ми је око 15 минута послије представе да престанем да плачем. Требало је све те јаке и тешке емоције пропустити кроз себе, а некако остати нормалан и на ногама као што је Јелена радила током цијелог свог живота”, рекла је глумица.

Режију потписује Жељко Милошевић, а представа је урађена према тексту Звонимира Костића у адаптацији драматурга Александра Васиљевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана