“Jefimija” - priča o ženi srednjovjekovne Srbije i današnjice izvedena u Kostajnici

Srna
“Jefimija” - priča o ženi srednjovjekovne Srbije i današnjice izvedena u Kostajnici

KOSTAJNICA - U Kostajnici je večeras predstavom “Jefimija” trebinjskog Gradskog pozorišta završeno obilježavanje krsne slave opštine - Duhova.

Lik Jefimije, srpske despotice i prve srpske pjesnikinje, otjelovila je glumica Tijana Jovanović, koja ističe da ova predstava govori o sudbini žene u srednjovjekovnoj Srbiji, ali i o ženi današnjice.

“Nema mnogo razlike. Žene su uvijek nosile teško breme i nose ga i danas. Sada su malo drugačiji uslovi, ali današnja žena mora da bude kćerka, supruga, majka i vrhunska u svojoj karijeri, i to sve uzdignute glave i sa osmijehom na licu. A vidjeli smo kakve je sve Jelena muke preživljavala i uvijek ostajala dostojanstvena. Jelena Mrnjavčević, odnosno Jefimija je za mene žsve žene u jednojž”, rekla je Jovanovićeva Srni.

Prema njenim riječima, Jefimija je višeslojan i komplikovan lik, te predstavlja jedan od najvećih izazova u njenoj dosadašnjoj karijeri.

“Sa druge strane, što više je igram, to ona više postaje dio mene. Desilo mi se jednom da sam previše dopustila u toku igre da lik Jefimije postane moj i trebalo mi je oko 15 minuta poslije predstave da prestanem da plačem. Trebalo je sve te jake i teške emocije propustiti kroz sebe, a nekako ostati normalan i na nogama kao što je Jelena radila tokom cijelog svog života”, rekla je glumica.

Režiju potpisuje Željko Milošević, a predstava je urađena prema tekstu Zvonimira Kostića u adaptaciji dramaturga Aleksandra Vasiljevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana