Извођењем комада “Бруклин и мачке у контејнерима” затворен ФИСТ у Београду: Прича о сјећањима и траумама

Г.С.
Извођењем комада “Бруклин и мачке у контејнерима” затворен ФИСТ у Београду: Прича о сјећањима и траумама

Представа “Бруклин и мачке у контејнерима”, у режији Андреје Каргачин, а рађена по тексту Виде Давидовић из Бањалуке, студенткиње четврте године драматургије на ФДУ у Београду, затворила је 16. Фестивал интернационалног студентског театра (ФИСТ), који је одржан у Београду.

Комад се бави питањем изазова у одрастању с којима се сукобљавају тинејџерке и тинејџери у својим међусобним односима.

- Представа заправо говори о сјећању и начину на који траума мијења перцепцију сјећања. Када сам писала текст, нисам хтјела да буде везан толико за сексуалну трауму већ за носталгију и романтизацију прошлости. Редитељка је скренула ствари мало у правцу тематизовања сексуалне трауме, али то не смета. Испало је одлично. Глумци су дивни и задовољна сам цијелом екипом. Посебну захвалност дугујемо ФИСТ-у, одакле су сви почели, и БИТЕФ-у, који нам је изашао у сусрет - рекла је Вида Давидовић за портал “Српска инфо”.

“Бруклин и мачке у контејнерима” је представа о женској трауми и носталгији за траумом, стоји у опису приче саме представе.

- Девојчица, главна јунакиња, сећа се свог “идиличног” детињства у Бањалуци, само што је то детињство заправо било обликовано репресивним родним улогама, мржњом према сопственом телу које одраста и првим сексуалним односом који је био силовање. У овој представи желимо да се бавимо начином на који друштво схвата сексуалну трауму и начин на који сама жена схвата своју сексуалну трауму, и да разбијемо носталгични мит који идеализује традиционалне родне улоге, пошто оне не доприносе ничему осим романтизацији и оправдавању насиља - назначено је у опису.

У представи играју Митра Младеновић, Ивана Велиновић, Ања Ћурчић, Теодор Винчић, Александар Ранковић, Ђорђе Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана