Izvođenjem komada “Bruklin i mačke u kontejnerima” zatvoren FIST u Beogradu: Priča o sjećanjima i traumama

G.S.
Izvođenjem komada “Bruklin i mačke u kontejnerima” zatvoren FIST u Beogradu: Priča o sjećanjima i traumama

Predstava “Bruklin i mačke u kontejnerima”, u režiji Andreje Kargačin, a rađena po tekstu Vide Davidović iz Banjaluke, studentkinje četvrte godine dramaturgije na FDU u Beogradu, zatvorila je 16. Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST), koji je održan u Beogradu.

Komad se bavi pitanjem izazova u odrastanju s kojima se sukobljavaju tinejdžerke i tinejdžeri u svojim međusobnim odnosima.

- Predstava zapravo govori o sjećanju i načinu na koji trauma mijenja percepciju sjećanja. Kada sam pisala tekst, nisam htjela da bude vezan toliko za seksualnu traumu već za nostalgiju i romantizaciju prošlosti. Rediteljka je skrenula stvari malo u pravcu tematizovanja seksualne traume, ali to ne smeta. Ispalo je odlično. Glumci su divni i zadovoljna sam cijelom ekipom. Posebnu zahvalnost dugujemo FIST-u, odakle su svi počeli, i BITEF-u, koji nam je izašao u susret - rekla je Vida Davidović za portal “Srpska info”.

“Bruklin i mačke u kontejnerima” je predstava o ženskoj traumi i nostalgiji za traumom, stoji u opisu priče same predstave.

- Devojčica, glavna junakinja, seća se svog “idiličnog” detinjstva u Banjaluci, samo što je to detinjstvo zapravo bilo oblikovano represivnim rodnim ulogama, mržnjom prema sopstvenom telu koje odrasta i prvim seksualnim odnosom koji je bio silovanje. U ovoj predstavi želimo da se bavimo načinom na koji društvo shvata seksualnu traumu i način na koji sama žena shvata svoju seksualnu traumu, i da razbijemo nostalgični mit koji idealizuje tradicionalne rodne uloge, pošto one ne doprinose ničemu osim romantizaciji i opravdavanju nasilja - naznačeno je u opisu.

U predstavi igraju Mitra Mladenović, Ivana Velinović, Anja Ćurčić, Teodor Vinčić, Aleksandar Ranković, Đorđe Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana