Избор наслова поводом Свјетског дана књиге и ауторских права: Човјеков ослонац кроз живот

Илијана Божић
Избор наслова поводом Свјетског дана књиге и ауторских права: Човјеков ослонац кроз живот

БАЊАЛУКА - Љубав, срећа, патња, смрт, идеје или просто речено живот исписани су на страницама књига које су човјеков ослонац у превазилажењу страхова и схватању најважнијих вриједности и оног због чега је вриједно живјети.

Како је казао Стефан Маларме, свијет је и направљен да би завршио у једној доброј књизи. Читање је као разговор са пријатељима и путовање у далеке предјеле шароликим пејзажима обојене и најљепшим нотама испуњене.

У свијету у којем живимо тренутно се воде ратови и епидемије које су човјеку срце испуниле стрепњом и бригом, те је стога потребно подсјетити на снагу стваралаштва, на вриједност књига уз које је лакше поднијети све оно што нас окружује. Овим текстом представићемо пет наслова по избору “Гласа Српске”, а поводом Свјетског дана књиге и ауторских права који се обиљежава 23. априла.

“Златно руно”, Борислав Пекић

Иако седам томова овог маестралног дјела Борислава Пекића на прву разоружа читаоца, ипак треба знати да је свих седам и те­ како вриједно читања. Ова узбудљива прича о цинцарској породици Њаго, а касније Његован, провешће вас кроз вијекове, различите епохе и културе. Заједно са генерацијама Његована трагаћете за златним руном по свијету митова, у историјским бурама, а срешћете разне кентауре и вампире, али и Сулејмана Величанственог и Илију Гарашанина. Путујући кроз времена насмијаћете се од срца тим лупусима и диаволосима, али и схватити озбиљне поруке које је Пекић проткао кроз дјело. Схватићете како један народ нестаје.

“Шала”, Милан Кундера

“Оптимизам је опијум за народ! Здрав дух заудара на глупости. Живио Троцки!”, шала је коју је млади комуниста и перспективни студент Лудвик послао дјевојци која му се свиђала. То је шала која га је коштала живота. Овај први Кундерин роман приказује нам читав један режим и народ, а сам Кундера је оповргнуо тврдње да је ријеч о политичком роману рекавши да је овај роман “љубавна прича”, а да је љубав једини осјећај који одолијева разочарењу у историју. “Шала” читаоце уводи у свијет традиције и народних обичаја чешког народа у којем препознајемо сличности са нашом традицијом, али је ово и једна поучна прича о пријатељству.

“Љубав у доба колере”, Габријел Гарсија Маркес

Пуне 53 године, седам мјесеци и 11 дана и ноћи Флорентино Ариза је чекао романтично крстарење ријеком у друштву своје љубави из младости, у друштву Фермине Дазе.

Љубав приземна, сензуална и свеприсутна, љубав као величанствена сила уздиже ликове и даје смисао њиховим животима. Она је темељ на коме је написана књига. Ипак, читајући о љубави у доба колере наићи ћете на сјајне приче о породичним односима, одрастању, старости, умјетности и друштву из којег долази Габријел Гарсија Маркес.

“Тиха кућа”, Орхан Памук

Истанбулу, магичном граду у којем су се сударили свјетови, припада и Џенетхисар у којем се открива судбина тихе куће. На страницама ове Памукове књиге читаћете о животу и турској земљи на великој прекретници. Ту се провлаче идеје о историји, религији, класним припадностима и политици. Крај књиге оставља помало тежак осјећај у грудима. “Тиха кућа” је дочекана с великим узбуђењем када је објављена 1983. године.

“Мала сирена”, Ханс Кристијан Андерсен

Ова дирљива прича о љубави и самопожртвовању, о способности да поштедиш осјећања драгих људи на своју штету поучна је како за најмлађе читаоце, тако и за оне старије. Иако се одраслима чини да су превазишли бајке, ипак, како ствари стоје, требало би да им се често враћају како би се присјетили оног што је истински важно. “Мала сирена” ће научити све да никада не издају оне које воле.

Данска је “Малу сирену” препознала као симбол државе, а споменици посвећени њој могу се видјети на улицама градова ове државе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана