Izbor naslova povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava: Čovjekov oslonac kroz život

Ilijana Božić
Izbor naslova povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava: Čovjekov oslonac kroz život

BANjALUKA - Ljubav, sreća, patnja, smrt, ideje ili prosto rečeno život ispisani su na stranicama knjiga koje su čovjekov oslonac u prevazilaženju strahova i shvatanju najvažnijih vrijednosti i onog zbog čega je vrijedno živjeti.

Kako je kazao Stefan Malarme, svijet je i napravljen da bi završio u jednoj dobroj knjizi. Čitanje je kao razgovor sa prijateljima i putovanje u daleke predjele šarolikim pejzažima obojene i najljepšim notama ispunjene.

U svijetu u kojem živimo trenutno se vode ratovi i epidemije koje su čovjeku srce ispunile strepnjom i brigom, te je stoga potrebno podsjetiti na snagu stvaralaštva, na vrijednost knjiga uz koje je lakše podnijeti sve ono što nas okružuje. Ovim tekstom predstavićemo pet naslova po izboru “Glasa Srpske”, a povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava koji se obilježava 23. aprila.

“Zlatno runo”, Borislav Pekić

Iako sedam tomova ovog maestralnog djela Borislava Pekića na prvu razoruža čitaoca, ipak treba znati da je svih sedam i te­ kako vrijedno čitanja. Ova uzbudljiva priča o cincarskoj porodici Njago, a kasnije Njegovan, provešće vas kroz vijekove, različite epohe i kulture. Zajedno sa generacijama Njegovana tragaćete za zlatnim runom po svijetu mitova, u istorijskim burama, a srešćete razne kentaure i vampire, ali i Sulejmana Veličanstvenog i Iliju Garašanina. Putujući kroz vremena nasmijaćete se od srca tim lupusima i diavolosima, ali i shvatiti ozbiljne poruke koje je Pekić protkao kroz djelo. Shvatićete kako jedan narod nestaje.

“Šala”, Milan Kundera

“Optimizam je opijum za narod! Zdrav duh zaudara na gluposti. Živio Trocki!”, šala je koju je mladi komunista i perspektivni student Ludvik poslao djevojci koja mu se sviđala. To je šala koja ga je koštala života. Ovaj prvi Kunderin roman prikazuje nam čitav jedan režim i narod, a sam Kundera je opovrgnuo tvrdnje da je riječ o političkom romanu rekavši da je ovaj roman “ljubavna priča”, a da je ljubav jedini osjećaj koji odolijeva razočarenju u istoriju. “Šala” čitaoce uvodi u svijet tradicije i narodnih običaja češkog naroda u kojem prepoznajemo sličnosti sa našom tradicijom, ali je ovo i jedna poučna priča o prijateljstvu.

“Ljubav u doba kolere”, Gabrijel Garsija Markes

Pune 53 godine, sedam mjeseci i 11 dana i noći Florentino Ariza je čekao romantično krstarenje rijekom u društvu svoje ljubavi iz mladosti, u društvu Fermine Daze.

Ljubav prizemna, senzualna i sveprisutna, ljubav kao veličanstvena sila uzdiže likove i daje smisao njihovim životima. Ona je temelj na kome je napisana knjiga. Ipak, čitajući o ljubavi u doba kolere naići ćete na sjajne priče o porodičnim odnosima, odrastanju, starosti, umjetnosti i društvu iz kojeg dolazi Gabrijel Garsija Markes.

“Tiha kuća”, Orhan Pamuk

Istanbulu, magičnom gradu u kojem su se sudarili svjetovi, pripada i Dženethisar u kojem se otkriva sudbina tihe kuće. Na stranicama ove Pamukove knjige čitaćete o životu i turskoj zemlji na velikoj prekretnici. Tu se provlače ideje o istoriji, religiji, klasnim pripadnostima i politici. Kraj knjige ostavlja pomalo težak osjećaj u grudima. “Tiha kuća” je dočekana s velikim uzbuđenjem kada je objavljena 1983. godine.

“Mala sirena”, Hans Kristijan Andersen

Ova dirljiva priča o ljubavi i samopožrtvovanju, o sposobnosti da poštediš osjećanja dragih ljudi na svoju štetu poučna je kako za najmlađe čitaoce, tako i za one starije. Iako se odraslima čini da su prevazišli bajke, ipak, kako stvari stoje, trebalo bi da im se često vraćaju kako bi se prisjetili onog što je istinski važno. “Mala sirena” će naučiti sve da nikada ne izdaju one koje vole.

Danska je “Malu sirenu” prepoznala kao simbol države, a spomenici posvećeni njoj mogu se vidjeti na ulicama gradova ove države.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana