Источно Сарајево: Најбоља представа “Спортско срце”

Срна
Источно Сарајево: Најбоља представа “Спортско срце”

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Најбоља представа на 27. Међународном фестивала малих сцена и монодраме Источно Сарајево је “Спортско срце” у извођењу “Звездара театра” из Београда.

Најбоља монодрама је ауторски пројекат “Крлежина Салома” Маје Ђуриновић и Селме Мехић, а најбољи глумци су Татјана Бошковић за улогу у представи “Успомене на Сару Бернар” позоришта из Херцег Новог, те Жељко Еркић из Бањалуке који је глумио у двије представе - “Пиџама за шесторо” и “Изгубљени у Бруклину”.

Ово је једногласна одлука Стручног жирија Фестивала који је радио у саставу Раде Симовић, Витомир Митрић, Зоран Тодоровић, а објављена је вечерас на свечаној церемонији затварања Фестивала, уз додјелу награда у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Жири је оцијенио да је представа “Спортско срце” комад “о судару различитих свијетова у распону од трагичног до комичног”, у којем се сукобљавају претенциозан, снобовски, умишљен свијет са страдалим, али аутентичним свијетом скоројевића, што производи опречне сценске и емотивне ефекте.

Када је ријеч о најбољој монодрами, жири је оцијенио да се посебно издвојила “Крлежина Салома”, јер је ријеч о “мистериозном и вишедимензионалном лику, о жени огромних потенцијала и невјероватних апетита, али и дивље и деструктивне енергије”.

Представа “Успомене Саре Бернар” донијела је Тањи Бошковић награду за најбољу глумицу Фестивала у Источном Сарајеву, а жири каже да је овај комад “прича о позоришту и позоришној умјетности која публику проводи са друге стране да би видјели наличје свега што може бити и тужно и смијешно”.

“Вечерашња интерпретације Бернарове, убиједила нас је да је Тања Бошковић једна од водећих бивших и садашњих глумица јужнословенског глумишта”, навео је жири.

Жири истиче да је Жељко Еркић, који је проглашен за најбољег глумца, у представи “Изгубљени у Бруклину” пронашао основни мотив који служи као покретач свих догађаја у животу главног лика Џоа, српског емигранта који је, одрастајући уз холивудске филмове, потражио живот са сигурним хепиендом, а његова непрестана животна борба приказана је у низу трагично-комичних сцена које одсликавају сву муку емигрантског живота.

Представу “Успомене Саре Бернар” пред публиком у Источном Сарајеву одиграли су глумци “Херцег феста” из Херцег Новог Татјана Бошковић и Дејан Ђоновић.

Бошковићева је раније изјавила да је редитељ ове представе Сташа Копривица учинила да Дејан и она буду одличан пар на сцени.

Синоћ је у Културном центру Источно Ново Сарајево одиграна и монодрама “Крик”, ауторски пројекат Енџи Николоске из Скопља.

Селектор Фестивала био је драмски умјетник Љубо Божовић.

Чланови Организационог одбора Фестивала су градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелници општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа Јован Катић и Маринко Божовић, селектор Љубо Божовић и директор Фестивала Младен Јанковић, директор Културног центра Источно Ново Сарајево.

Покровитељи Фестивала су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе и информисања Србије, град Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Генерални медијски покровитељ је Радио-телевизија Републике Српске, а медијски спонзори су Новинска агенција Републике Српске - СРНА, Радио-телевизија БН, Радио-телевизија Источно Сарајево, ЕЛТА1 ХД, РТВ БиХ и БХ Радио 1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана