Istočno Sarajevo: Najbolja predstava “Sportsko srce”

Srna
Istočno Sarajevo: Najbolja predstava “Sportsko srce”

ISTOČNO SARAJEVO - Najbolja predstava na 27. Međunarodnom festivala malih scena i monodrame Istočno Sarajevo je “Sportsko srce” u izvođenju “Zvezdara teatra” iz Beograda.

Najbolja monodrama je autorski projekat “Krležina Saloma” Maje Đurinović i Selme Mehić, a najbolji glumci su Tatjana Bošković za ulogu u predstavi “Uspomene na Saru Bernar” pozorišta iz Herceg Novog, te Željko Erkić iz Banjaluke koji je glumio u dvije predstave - “Pidžama za šestoro” i “Izgubljeni u Bruklinu”.

Ovo je jednoglasna odluka Stručnog žirija Festivala koji je radio u sastavu Rade Simović, Vitomir Mitrić, Zoran Todorović, a objavljena je večeras na svečanoj ceremoniji zatvaranja Festivala, uz dodjelu nagrada u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Žiri je ocijenio da je predstava “Sportsko srce” komad “o sudaru različitih svijetova u rasponu od tragičnog do komičnog”, u kojem se sukobljavaju pretenciozan, snobovski, umišljen svijet sa stradalim, ali autentičnim svijetom skorojevića, što proizvodi oprečne scenske i emotivne efekte.

Kada je riječ o najboljoj monodrami, žiri je ocijenio da se posebno izdvojila “Krležina Saloma”, jer je riječ o “misterioznom i višedimenzionalnom liku, o ženi ogromnih potencijala i nevjerovatnih apetita, ali i divlje i destruktivne energije”.

Predstava “Uspomene Sare Bernar” donijela je Tanji Bošković nagradu za najbolju glumicu Festivala u Istočnom Sarajevu, a žiri kaže da je ovaj komad “priča o pozorištu i pozorišnoj umjetnosti koja publiku provodi sa druge strane da bi vidjeli naličje svega što može biti i tužno i smiješno”.

“Večerašnja interpretacije Bernarove, ubijedila nas je da je Tanja Bošković jedna od vodećih bivših i sadašnjih glumica južnoslovenskog glumišta”, naveo je žiri.

Žiri ističe da je Željko Erkić, koji je proglašen za najboljeg glumca, u predstavi “Izgubljeni u Bruklinu” pronašao osnovni motiv koji služi kao pokretač svih događaja u životu glavnog lika Džoa, srpskog emigranta koji je, odrastajući uz holivudske filmove, potražio život sa sigurnim hepiendom, a njegova neprestana životna borba prikazana je u nizu tragično-komičnih scena koje odslikavaju svu muku emigrantskog života.

Predstavu “Uspomene Sare Bernar” pred publikom u Istočnom Sarajevu odigrali su glumci “Herceg festa” iz Herceg Novog Tatjana Bošković i Dejan Đonović.

Boškovićeva je ranije izjavila da je reditelj ove predstave Staša Koprivica učinila da Dejan i ona budu odličan par na sceni.

Sinoć je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo odigrana i monodrama “Krik”, autorski projekat Endži Nikoloske iz Skoplja.

Selektor Festivala bio je dramski umjetnik Ljubo Božović.

Članovi Organizacionog odbora Festivala su gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnici opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža Jovan Katić i Marinko Božović, selektor Ljubo Božović i direktor Festivala Mladen Janković, direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, grad Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Generalni medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske, a medijski sponzori su Novinska agencija Republike Srpske - SRNA, Radio-televizija BN, Radio-televizija Istočno Sarajevo, ELTA1 HD, RTV BiH i BH Radio 1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana