“Хркачи” у славу позоришта

Илијана Божић
“Хркачи” у славу позоришта

БИЈЕЉИНА - Представа “Хркачи” Народног позоришта Републике Српске, аутора и редитеља Николе Коље Пејаковића, отвориће вечерас у 20 часова “Дане комедије”, који ће по 22. пут бити одржани у Бијељини.

Овај фестивал почиње на Свјетски дан позоришта, који се данас обиљежава широм свијета, а трајаће до петка. Током ових пет дана бијељинска публика имаће прилику да поред “Хркача” у такмичарском програму погледа и представе “Велики талас” Ареус Арта из Врања, затим комад “Шта је собар видео “Агенције “Сцена” из Београда, те “Шећер је ситан, осим кад је коцка” Градског позоришта “Јазавац” из Бањалуке и “Спортско срце” Звездара театра из Београда која ће затворити фестивал.

- Град Бијељина организује двадесет и други по реду позоришни фестивал такмичарског карактера под називом “Дани комедије 2023”, који симболично почиње на Свјетски дан позоришта. Наш ансамбл ће имати част да први наступи на овом значајном позоришном догађају - саопштили су из Народног позоришта РС.

У представи “Хркачи” играју Николина Фригановић, Миљка Брђанин, Љубиша Савановић, Данило Керкез и Миодраг Маркићевић. Публика ће посматрајући ову комедију гледати суноврат човјека. Овај комад говори о времену почетка пандемије вируса корона и прати два брачна пара.

Представа “Велики талас” на репертоару је сутра од 20 часова, а у овом комаду играју Љиљана Стјепановић, Нина Јанковић/Лана Караклајић, Павле Пекић, Тања Бошковић, Раде Марјановић и Стеван Пиале. Текст за представу је писао Игор Амадеи, а режију потписује Ненад Гвозденовић.

Прича прати Дуњу и Марка који су послије дугогодишњег забављања одлучили за заједнички живот, али су дошли у неприлику јер не знају гдје. Тада крећу занимљиве перипетије које ће публику насмијати.

Треће вечери на “Данима комедије” у Центру за културу “Семберија” ансамбл агенције “Сцена” извешће комад “Шта је собар видео”. Представа је рађена по тексту Џоа Ортона, а у режији Срђана Карановића. У овој савременој фарси играју Ивана Дудић, Бранкица Себастијановић, Стефан Радоњић, Јелисавета Кораксић, Душан Матејевић и Богдан Богдановић. Представа доноси мноштво испреплетених комичних неспоразума и чудноватих догађаја који ће се током представе размрсити.

Градско позориште “Јазавац” из Бањалуке, у четвртак ће извести комад “Шећер је ситан, осим кад је коцка”. У овој представи Николе Коље Пејаковића играју Љубиша Савановић, Миљка Брђанин, Александра Спасојевић и Велимир Бланић. Овај комад бави се питањима брачних односа и проблемима које брак носи.

“Дане комедије” затвориће представа “Спортско срце” београдског “Звездара театра” у којој играју Милутин Мима Караџић, Нела Михаиловић, Александар Ђурица, Нина Нешковић и Никола Шурбановић. Комад је рађен по тексту Ђорђа Милосављевића,  а у режији Милана Караџића. У овој представи једна спортска утакмица се претвара у утакмицу нашег менталитета.

Све представе почињу у 20 часова у Центру за културу “Семберија”, а цијена улазница је од 15 до 20 КМ, док је комплет улазница 75 КМ.

Почетак

“Дани комедије” у Бијељини први пут су одржани у децембру 2001. године. Пред бијељинском публиком за ове 22 године играла су велика глумачка имена попут Јелисавете Секе Саблић, Тање Бошковић, Јосифа Татића, Марка Николића, Предрага Ејдуса, Љиљане Стефановић и других.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана