“Hrkači” u slavu pozorišta

Ilijana Božić
“Hrkači” u slavu pozorišta

BIJELjINA - Predstava “Hrkači” Narodnog pozorišta Republike Srpske, autora i reditelja Nikole Kolje Pejakovića, otvoriće večeras u 20 časova “Dane komedije”, koji će po 22. put biti održani u Bijeljini.

Ovaj festival počinje na Svjetski dan pozorišta, koji se danas obilježava širom svijeta, a trajaće do petka. Tokom ovih pet dana bijeljinska publika imaće priliku da pored “Hrkača” u takmičarskom programu pogleda i predstave “Veliki talas” Areus Arta iz Vranja, zatim komad “Šta je sobar video “Agencije “Scena” iz Beograda, te “Šećer je sitan, osim kad je kocka” Gradskog pozorišta “Jazavac” iz Banjaluke i “Sportsko srce” Zvezdara teatra iz Beograda koja će zatvoriti festival.

- Grad Bijeljina organizuje dvadeset i drugi po redu pozorišni festival takmičarskog karaktera pod nazivom “Dani komedije 2023”, koji simbolično počinje na Svjetski dan pozorišta. Naš ansambl će imati čast da prvi nastupi na ovom značajnom pozorišnom događaju - saopštili su iz Narodnog pozorišta RS.

U predstavi “Hrkači” igraju Nikolina Friganović, Miljka Brđanin, Ljubiša Savanović, Danilo Kerkez i Miodrag Markićević. Publika će posmatrajući ovu komediju gledati sunovrat čovjeka. Ovaj komad govori o vremenu početka pandemije virusa korona i prati dva bračna para.

Predstava “Veliki talas” na repertoaru je sutra od 20 časova, a u ovom komadu igraju Ljiljana Stjepanović, Nina Janković/Lana Karaklajić, Pavle Pekić, Tanja Bošković, Rade Marjanović i Stevan Piale. Tekst za predstavu je pisao Igor Amadei, a režiju potpisuje Nenad Gvozdenović.

Priča prati Dunju i Marka koji su poslije dugogodišnjeg zabavljanja odlučili za zajednički život, ali su došli u nepriliku jer ne znaju gdje. Tada kreću zanimljive peripetije koje će publiku nasmijati.

Treće večeri na “Danima komedije” u Centru za kulturu “Semberija” ansambl agencije “Scena” izvešće komad “Šta je sobar video”. Predstava je rađena po tekstu Džoa Ortona, a u režiji Srđana Karanovića. U ovoj savremenoj farsi igraju Ivana Dudić, Brankica Sebastijanović, Stefan Radonjić, Jelisaveta Koraksić, Dušan Matejević i Bogdan Bogdanović. Predstava donosi mnoštvo isprepletenih komičnih nesporazuma i čudnovatih događaja koji će se tokom predstave razmrsiti.

Gradsko pozorište “Jazavac” iz Banjaluke, u četvrtak će izvesti komad “Šećer je sitan, osim kad je kocka”. U ovoj predstavi Nikole Kolje Pejakovića igraju Ljubiša Savanović, Miljka Brđanin, Aleksandra Spasojević i Velimir Blanić. Ovaj komad bavi se pitanjima bračnih odnosa i problemima koje brak nosi.

“Dane komedije” zatvoriće predstava “Sportsko srce” beogradskog “Zvezdara teatra” u kojoj igraju Milutin Mima Karadžić, Nela Mihailović, Aleksandar Đurica, Nina Nešković i Nikola Šurbanović. Komad je rađen po tekstu Đorđa Milosavljevića,  a u režiji Milana Karadžića. U ovoj predstavi jedna sportska utakmica se pretvara u utakmicu našeg mentaliteta.

Sve predstave počinju u 20 časova u Centru za kulturu “Semberija”, a cijena ulaznica je od 15 do 20 KM, dok je komplet ulaznica 75 KM.

Početak

“Dani komedije” u Bijeljini prvi put su održani u decembru 2001. godine. Pred bijeljinskom publikom za ove 22 godine igrala su velika glumačka imena poput Jelisavete Seke Sablić, Tanje Bošković, Josifa Tatića, Marka Nikolića, Predraga Ejdusa, Ljiljane Stefanović i drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana