“Хркачи” и “Бањалука” пред публиком у Јајцу

М. М.
“Хркачи” и “Бањалука” пред публиком у Јајцу

БАЊАЛУКА/ЈАЈЦЕ - Фестивал позоришне/казалишне игре који ће до 7. јула трајати у Јајцу и ове године, на 41. издању, окупља бројне позоришне куће из цијеле БиХ.

Међу њима су и Народно позориште Републике Српске и Градско позориште “Јазавац” који учествују у такмичарском програму овогодишњег издања ове позоришне смотре.

Градско позориште “Јазавац” сутра ће одиграти представу “Бањалука”, која је рађена по текстовима Николе Пејаковића, Виде Давидовић, Жељка Стјепановића, Лане Басташић, Радмиле Смиљанић, Тање Шљивар и Армина Галијаша, а у режији Николе Бундала.

У представи играју Наташа Перић, Бојан Колопић, Белинда Стијак, Драгана Марић, Наташа Иванчевић, Александар Руњић и Данило Керкез.

Народно позориште РС публици ће се представити комадом “Хркачи”, рађеном у режији и по сценарију Николе Коље Пејаковића. Овај комад у којем играју  Николина Фригановић, Љубиша Савановић, Миљка Брђанин, Данило Керкез и Миодраг Маркићевић биће одигран 5. јула.

На овогодишњем фестивалу учествују и Народно позориште Сарајево, са представом “Хеда Габлер”, рађеној по тексту Хенрика Ибсена, а у режији Нермина Хамзагића.

Народно позориште Тузла представиће се позоришним комадом “Хамлет” у режији Златка Паковића, рађеном по тексту Вилијама Шекспира, док ће Народно позориште Мостар одиграти комад “Хероји нације”. Ову представу режирао је Златко Паковић, а рађена је по тексту Ивана М. Лалића.

“Кроз процес 10-6-93” јесте комад Хрватског народног казалишта Мостар, рађен по тексту и у режији Марине Петковић-Ликер, који ће се такође наћи у такмичарском програму фестивала, а посљедња такмичарска представа која ће бити одиграна је “Кућа”, Бењамина Хасића, у режији Алена Шима.

Стручни жири фестивала чине Дарко Цвијетић, Дубравка Зрнчић-Куленовић и Сулејман Босто, а жири публике ће представљати Пашага Хоџић, Хајрија Алибеговић, Тихана Бурић, Јосипа Куленовић и Алма Рибић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана