“Hrkači” i “Banjaluka” pred publikom u Jajcu

M. M.
“Hrkači” i “Banjaluka” pred publikom u Jajcu

BANjALUKA/JAJCE - Festival pozorišne/kazališne igre koji će do 7. jula trajati u Jajcu i ove godine, na 41. izdanju, okuplja brojne pozorišne kuće iz cijele BiH.

Među njima su i Narodno pozorište Republike Srpske i Gradsko pozorište “Jazavac” koji učestvuju u takmičarskom programu ovogodišnjeg izdanja ove pozorišne smotre.

Gradsko pozorište “Jazavac” sutra će odigrati predstavu “Banjaluka”, koja je rađena po tekstovima Nikole Pejakovića, Vide Davidović, Željka Stjepanovića, Lane Bastašić, Radmile Smiljanić, Tanje Šljivar i Armina Galijaša, a u režiji Nikole Bundala.

U predstavi igraju Nataša Perić, Bojan Kolopić, Belinda Stijak, Dragana Marić, Nataša Ivančević, Aleksandar Runjić i Danilo Kerkez.

Narodno pozorište RS publici će se predstaviti komadom “Hrkači”, rađenom u režiji i po scenariju Nikole Kolje Pejakovića. Ovaj komad u kojem igraju  Nikolina Friganović, Ljubiša Savanović, Miljka Brđanin, Danilo Kerkez i Miodrag Markićević biće odigran 5. jula.

Na ovogodišnjem festivalu učestvuju i Narodno pozorište Sarajevo, sa predstavom “Heda Gabler”, rađenoj po tekstu Henrika Ibsena, a u režiji Nermina Hamzagića.

Narodno pozorište Tuzla predstaviće se pozorišnim komadom “Hamlet” u režiji Zlatka Pakovića, rađenom po tekstu Vilijama Šekspira, dok će Narodno pozorište Mostar odigrati komad “Heroji nacije”. Ovu predstavu režirao je Zlatko Paković, a rađena je po tekstu Ivana M. Lalića.

“Kroz proces 10-6-93” jeste komad Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, rađen po tekstu i u režiji Marine Petković-Liker, koji će se takođe naći u takmičarskom programu festivala, a posljednja takmičarska predstava koja će biti odigrana je “Kuća”, Benjamina Hasića, u režiji Alena Šima.

Stručni žiri festivala čine Darko Cvijetić, Dubravka Zrnčić-Kulenović i Sulejman Bosto, a žiri publike će predstavljati Pašaga Hodžić, Hajrija Alibegović, Tihana Burić, Josipa Kulenović i Alma Ribić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana