"Хасанагиница" премијерно одиграна и у Бањалуци

Миланка Митрић
Foto: ГП "Семберија"

БАЊАЛУКА – Представа "Хасанагиница", рађена према драмском дјелу Љубомира Симовића, а у режији Душана Тузланчића, након премијере у Бијељини, синоћ је премијерно одиграна и у Народном позоришту Републике Српске.

Комад је рађен у копродукцији Градског позоришта "Семберија" и Народног позоришта Републике Српске, а главне улоге тумаче гостујући глумци Српског народног позоришта Нови Сад.

У Бијељини је премијерно одиграна 20. октобра, сва извођења су била попраћена овацијама и тражена је карта више, а на вечерашњој премијерној изведби у Бањалуци дочекана је уз снажне аплаузе и овације.

Главну улогу игра глумица из СНП Нови Сад Бојана Милановић, а уз њу и Милан Ковачевић (Хасанага), Соња Дамјановић (мајка Пинторовића), Михаило Максимовић (Бег Пинторовић), Љиљана Чекић (мајка Хасанагина), Горан Јокић (ефендија Јусуф, Хасанагин савјетник), Ненад Благојевић (Муса), Душан Ранковић (Хусо), Огњен Копуз (Суљо) и Иван Петровић (Ахмед).

Овај комад, настао према мотивима народне баладе, оживио је још једном, на другачији и савременији начин причу о патњи, о поносу, болу, о лудости, казни, правди и несрећи, и причу у којој су сви трагични губитници, вођени заблудама, прећутаним истинама и намјерама.

- Ово је дјело о којем је објављено преко хиљаду триста библиографских јединица, драматизацију која у овој сезони доживљава пола вијека, драмско дјело које су на нашем језику више од педесет пута режирали велики редитељи и играли највећи глумци. На сву ту плејаду великог и лијепог око Хасанагинице, ја сам имао срећу и да окупим тим а великих сарадника. У све сам додао прстохват поштовања, зачина за који ми се чини да је заборављен у нашем позоришту. Поштовање према писцу, поштовање према сваком лику, поштовање према сваком глумцу и сваком члану ауторског тима - забиљежио је о раду на представи режисер Душан Тузланчић.

Глумица Бојана Милановић, говорећи о својој улози, за "Глас" је раније рекла да према дјелу, писцу и лику којег игра осјећа огромно поштовање.

- Хасанагиница ми је била изазов још од средњошколских дана па све до пријемног испита, када сам се и уписала на Академију уметности у Новом Саду, управо говорећи један од монолога Хасанагинице. Некако сам јој због тога увек била захвална и заузимала је код мене посебно место. Управа Градског позоришта “Семберија” и пре свега редитељ Душан Тузланчић поново су ме вратили Хасанагиници, овај пут да је играм, што је велика част и предивна прилика у каријери сваке глумице. У њој је толико жена, осећања, тескобе, лепоте, неверице, немоћи. Наравно да може да се доживи и одигра на разне начине, али њена трагедија је увек једнака – казала је она.

Глумица Народног позоришта Републике Српске Љиљана Чекић, објашњавајући рад на представи и своју улогу истакла је да је лик Хасанагине мајке, којег тумачи, лик жене из народа, која успијева да се издигне на социјалној љествици захваљујући војничким успјесима свог сина.

- Њена главна улога у животу, као и у представи, јесте улога мајке. То је жена која је отхранила свог сина срчано, храбро, безрезервно, стварајући од њега јунака и војсковођу. Са истом срчаношћу и храброшћу она брани његове грешке и проналази оправдања за исхитрене поступке, како то само мајка може. Волим овај лик из више разлога, а најважнији је савршено написан текст. Велики писац, академик Љубомир Симовић одличан је познавалац људске психе, па је самим тим маестрално креирао комплексне, али јасне и тачне ликове – навела је Чекићева, и додала да вјерује да ће представа да буде дуговјечна.

Сценограф ове представе је Марија Калабић, костимографи Марина Сремац и Јасмина Радујко, а музика је дјело Влатка Стефановског.

Публика у Бањалуци имаће прилику да овај комад погледа и вечерас у Народном позоришту РС од 20 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана