"Hasanaginica" premijerno odigrana i u Banjaluci

Milanka Mitrić
Foto: GP "Semberija"

BANjALUKA – Predstava "Hasanaginica", rađena prema dramskom djelu Ljubomira Simovića, a u režiji Dušana Tuzlančića, nakon premijere u Bijeljini, sinoć je premijerno odigrana i u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Komad je rađen u koprodukciji Gradskog pozorišta "Semberija" i Narodnog pozorišta Republike Srpske, a glavne uloge tumače gostujući glumci Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad.

U Bijeljini je premijerno odigrana 20. oktobra, sva izvođenja su bila popraćena ovacijama i tražena je karta više, a na večerašnjoj premijernoj izvedbi u Banjaluci dočekana je uz snažne aplauze i ovacije.

Glavnu ulogu igra glumica iz SNP Novi Sad Bojana Milanović, a uz nju i Milan Kovačević (Hasanaga), Sonja Damjanović (majka Pintorovića), Mihailo Maksimović (Beg Pintorović), Ljiljana Čekić (majka Hasanagina), Goran Jokić (efendija Jusuf, Hasanagin savjetnik), Nenad Blagojević (Musa), Dušan Ranković (Huso), Ognjen Kopuz (Suljo) i Ivan Petrović (Ahmed).

Ovaj komad, nastao prema motivima narodne balade, oživio je još jednom, na drugačiji i savremeniji način priču o patnji, o ponosu, bolu, o ludosti, kazni, pravdi i nesreći, i priču u kojoj su svi tragični gubitnici, vođeni zabludama, prećutanim istinama i namjerama.

- Ovo je djelo o kojem je objavljeno preko hiljadu trista bibliografskih jedinica, dramatizaciju koja u ovoj sezoni doživljava pola vijeka, dramsko djelo koje su na našem jeziku više od pedeset puta režirali veliki reditelji i igrali najveći glumci. Na svu tu plejadu velikog i lijepog oko Hasanaginice, ja sam imao sreću i da okupim tim a velikih saradnika. U sve sam dodao prstohvat poštovanja, začina za koji mi se čini da je zaboravljen u našem pozorištu. Poštovanje prema piscu, poštovanje prema svakom liku, poštovanje prema svakom glumcu i svakom članu autorskog tima - zabilježio je o radu na predstavi režiser Dušan Tuzlančić.

Glumica Bojana Milanović, govoreći o svojoj ulozi, za "Glas" je ranije rekla da prema djelu, piscu i liku kojeg igra osjeća ogromno poštovanje.

- Hasanaginica mi je bila izazov još od srednjoškolskih dana pa sve do prijemnog ispita, kada sam se i upisala na Akademiju umetnosti u Novom Sadu, upravo govoreći jedan od monologa Hasanaginice. Nekako sam joj zbog toga uvek bila zahvalna i zauzimala je kod mene posebno mesto. Uprava Gradskog pozorišta “Semberija” i pre svega reditelj Dušan Tuzlančić ponovo su me vratili Hasanaginici, ovaj put da je igram, što je velika čast i predivna prilika u karijeri svake glumice. U njoj je toliko žena, osećanja, teskobe, lepote, neverice, nemoći. Naravno da može da se doživi i odigra na razne načine, ali njena tragedija je uvek jednaka – kazala je ona.

Glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Ljiljana Čekić, objašnjavajući rad na predstavi i svoju ulogu istakla je da je lik Hasanagine majke, kojeg tumači, lik žene iz naroda, koja uspijeva da se izdigne na socijalnoj ljestvici zahvaljujući vojničkim uspjesima svog sina.

- Njena glavna uloga u životu, kao i u predstavi, jeste uloga majke. To je žena koja je othranila svog sina srčano, hrabro, bezrezervno, stvarajući od njega junaka i vojskovođu. Sa istom srčanošću i hrabrošću ona brani njegove greške i pronalazi opravdanja za ishitrene postupke, kako to samo majka može. Volim ovaj lik iz više razloga, a najvažniji je savršeno napisan tekst. Veliki pisac, akademik Ljubomir Simović odličan je poznavalac ljudske psihe, pa je samim tim maestralno kreirao kompleksne, ali jasne i tačne likove – navela je Čekićeva, i dodala da vjeruje da će predstava da bude dugovječna.

Scenograf ove predstave je Marija Kalabić, kostimografi Marina Sremac i Jasmina Radujko, a muzika je djelo Vlatka Stefanovskog.

Publika u Banjaluci imaće priliku da ovaj komad pogleda i večeras u Narodnom pozorištu RS od 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana